MERZ SPEZIAL : Kapsule za jaču i ljepšu kosu

January 22, 2022

Priču o čuvenim Merz Spezial Hair kapsulama počinjemo pričom o kosi. Nije tajna da je zdrava i gusta kosa sinonim ljepote i odlična odskočna daska našem samopouzdanju. Takođe, znam da svaka žena dosta brine o svojoj kosi i pokušava je njegovati na najbolji način ali zbilja da je potrebno djelovati i iznutra.

Na ljepotu kose, kao i kože i noktiju uostalom, jako utiču ishrana i unos dovoljne količine tečnosti, te vitamina i minerala. Vitamini B grupe su posebno bitni a naročito vitanini B3 i B7. Usljed nedostatka vitamina B3 kosa može postaje lomljiva i gubi sjaj, a manjak biotina (vitamina B7) može usporiti rast kose i uzrokovati opadanje. Jasno je da nam je svima, barem s vremena na vrijeme, potrebna podrška u vidu suplemenata na bazi ovih vitamina kako bismo premostili neki period koji možda nije najsjajniji za nas. Žene u mom okruženju, ali i moj suprug, su dugo vjerni brendu Merz Spezial i za mene je on sinonim za rješavanje problema sa kosom, kožom i noktima.

Merz Special je poznati njemački brend koji je naklonost potrošača širom svijeta obezbjedio prevashodno kvalitetom svojih proizvoda jer su formulacije odlične i to je razlog zašto svaki proizvod radi posao kojem je i namjenjen. U principu, dodaci prehrani služe kao podrška prirodnim fukcijama organizma i tu su da ga opskrbe važnim elementima kako bi sam, što bolje i duže, obavljao sve svoje funkcije.

Merz Spezial kapsule predstavljaju dodatak ishrani specijalno formulisan za postizanje lijepe, zdrave i sjajne kose. Jedinstvena kombinacija vitamina, minerala i nutrijenata potpomaže rast guste i snažne kose, doprinosi održavanju normalne pigmentacije i prirodne boje kose, pomaže u stvaranju keratina i opskrbljuje korijen kose hranjivim supstancama.

Koje vitamine, minerale i biljne ekstrakte sadrže Merz Spezial Hair kapsule?

L-cistein

L-cistein je aminokiselina koja je jedan od glavnih gradivnih dijelova keratina, bjelančevine koja čini strukturu kose. Bez dovoljno L-cisteina za održavanje keratinskih struktura kosa će oslabiti i biti sklona pucanju. L-cistein je jedna od rijetkih aminokiselina koja može stvarati takozvane disulfidne veze koje drže keratin na okupu, pa čak i pomaže kosi da zadrži vlagu.

Ekstrakt zelenog čaja, prosa i paprike

Ekstrakt zelenog čaja sadrži antioksidanse, a osim njih i polifenole koji mogu uticati na razmnožavanje dermalnih papila koje su ključne za rast korijena kose.

Ekstrakt prosa značajno poboljšava rast ćelija u folikulima dlake povećavajući debljinu kolagena u folikulu vlasi. Sve to znači da proso može pospješiti rast kose, a istovremeno zadržati zdravu i jaku kosu. To je potvrđeno u kliničkoj studiji u kojoj je 91 posto žena s prekomjernim opadanjem kose primijetilo značajno smanjenje gubitka kose nakon tri mjeseca dnevnog unosa ekstrakta prosa.

Ekstrakt paprike podstiče protok krvi u folikulima dlake što osigurava zdraviji rast kose.

Bakar

Bakar koji sadrže kapsule daje važan doprinos normalnoj boji kose.

Vitamini B grupe

Što se tiče održavanja zdrave i jake kose, vitamini grupe B imaju jednu od najvažnijih uloga.

 • Vitamini B2 i B12 važni su u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji opskrbljuju kosu hranjivim sastojcima. Takođe su uključeni u stvaranje i održavanje crvenih krvnih ćelija koje su obezbjeđuju tjeme kiseonikom, što povoljno utječe na rast kose.
 • Vitamin B6 učestvuju u sintezi cisteina i njegovoj ugradnji u keratin, što podstiče zdrav rast kose.
 • Folna kiselina pridonosi sintezi aminokiselina i funkcionisanju imunog sistema.
 • Biotin je prava zvijezda među vitaminima B u održavanju zdrave kose. Biotin (vitamin B7) ponekad se naziva i vitaminom H zbog njemačkih riječi Haar i Haut, koje znače kosu i kožu. Nedostatak tog vitamina može prouzročiti opadanje i lomljivost kose.

Željezo

Željezo učestvuje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, a oni su odgovorni za prijenos kiseonika u tijelu. Tako osigurava kosi potrebne hranjive sastojke.

Cink

Cink je element u tragovima koji usmjerava više od 300 enzimskih procesa. Studije su pokazale da su nepravilnosti u metabolizmu cinka u tijelu presudne kod pretjeranog opadanja kose. Tako cink daje važan doprinos održavanju zdrave kose te doprinosi sintezi DNA i diobi ćelija.

Merz Spezial Hair Capsules je suplement koji moj suprug koristi godinama i izuzetno mi je drago da sam u saradnji sa Anapharm apotekama imala priliku napisati ovaj post jer kod njih možete pronaći kompletan Merz Spezial program a ovdje vam ostavljam i direktan LINK ka web shopu i kapsulama o kojima smo danas govorili.

I naravno da to nije sve, u Anapharm apotekama od 24.01- 28.01. ćete kupovino dva pakovanja kapsula dobiti Merz Spezial Hijaluronsku kremastu pjenu od 50ml.

Jeste li koristile neki proizvod od brenda Merz Spezial?

Kakvi su vaši utisci?2 komentara

 1. Kupila sam ih zbog prekomjernog opadanja kose i zaista primijetila značajno poboljšanje – kosa je postala gušća i dosta fino narasla.
  Jako sam zadovoljna njima, a zanima me jesi li imala ikakvo poboljšanje u vezi kože lica? Pila sam mjesec-dva prije Merza antibiotike protiv akni pa nisam sigurna jesu li mi i vitamini pomogli da nemam upalne akne ili su to još uvijek pod kontrolom držali antibiotici.
  Također, znaš li koliko dugo trebamo praviti pauzu između korištenja, pila sam ih 2 mjeseca, dakle 2 kutije. :)

  1. Ja pauzu uvijek pravim na 3 mjeseca, bilo šta da koristim u kontinuitetu… Nisam sigurna za lice, zavisi šta je uzrok, ako je npr. neka bakterija onda prije da ti je atibiotik pomogao.

Objavite komentar