{ZAJEDNO} za bolje sutra: Prirodna kozmetika MYSTERY

October 21, 2021

Toliko sam puta do sada predstavljala domaće brendove ali ovaj put imam sjajnu priliku da podržim jedan projekat o kojem se dosta pričalo u proteklom periodu. U pitanju je inicijativa {ZAJEDNO} za bolje sutra koja je bh brendovima pružila priliku da plasiraju svoje proizvode kroz njihove kanale prodaje te pruži podršku u vidu promocije, edukacije i izrade potrebnih sertifikata, formiranja cijena, unapređenja ambalaže, izrada deklaracije i skladištenje proizvoda.

Jedan od 15 brendova čije me pojavljivanje u DM-u izuzetno razveselilo je Mystery. Sjajna Dubravka Aničić, po struci diplomirani inženjer farmaceutske tehnologije, je baš za ovaj projekat razlila dva potpuno nova proizvoda – dnevnu i noćnu kremu sa niacinamidom.

Sa prirodnom kozmetikom Mystery sam se upoznala početkom 2019. godine kada sam probala nekoliko proizvoda i još od tada znam da se iza ovog imena ozbiljan brend sa ozbiljno dobrim proizvodima. E sada, ja ne znam da li me Dubravka negdje prisluškivala ali kada sam vidjela NIACINAMID na ovim kremama, doslovno sam pala u nesvjest. To koliko volim ovaj sastojak i koliko mi prija, već sam puno puta spomenula tako da sam izuzetno uzbuđena što vam danas predstavljam ova dva sjajna noviteta.

Za početak moram istaći činjenicu da Dubravka koristi samo najkvalitetnije, pažljivo birane sirovine kako bi se postigao maksimalan rezultat a koža nahranila i hidrirala pomoću visoko kvalitetnih biljnih i eteričnih ulja i hidrolata, bez silikona, parabena i drugih hemijskih jedinjenja sintetisanih u laboratoriji.

Niacinamid /nikotinamid/ je jedan od dva najvažnija oblika vitamina B3 – niacina (drugi je nikotinska kiselina). Važi za izuzetno stabilan sastojak koji se koriste u industriji za negu kože, sa gotovo neutralnom pH vrednošću. Za razliku od AHA i BHA kiselina, vitamina C i retinoida, nema kiselu bazu, te ne izaziva iritacije ili crvenilo. Izuzetno je popularan upravo zbog toga što daje sjajne rezultate i što je univerzalan, zbilja ga svi mogu koristiti.

Istraživanja su pokazala da je niacinamid odličan na mnogim poljima, pa tako:

  • štiti kožu od štetnih spoljnih uticaja,
  • povećava proizvodnju kolagena,
  • popravlja nivo hidratacije,
  • jača kožnu barijeru,
  • reguliše lučenje sebuma,
  • ublažava izgled proširenih pora,
  • ujednačava ten,
  • djeluje protiv i starenja i
  • uklanja hiperpigmentacije.

Može se koristiti u velikim dozama i gotovo da ne izaziva nuspojave. Jedan je od najbezbednijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima i odlična je alternativa retinoidima i kiselinama koji se ne preporučuju za korišćenje tokom trudnoće ili dojenja.

Pored aktivne komponente- niacinamida, efikasnost Mysteri krema je i u kombinaciji visoko kvalitetnih biljnih ulja ploda divlje ruže, žutog noćurka, sjemenki grožđa kao i vitamina E, glicerina i gela crvenih algi.

Same kreme su koncipirane tako da ih mogu koristiti svi tipovi kože, nema nikakvih ograničenja kada su način i vrsta upotrebe u pitanju ali ja sam ih probala obje i želim vam dati neke sugestije oko toga kako izabrati onu koja će vam možda više prijati.

Mystery Dnevna krema sa niacinamidom /50ml, 25,95KM/ ima predivnu teksturu koja baš odgovara mojoj mješovitoj koži. Na koži ostavlja izuzetno lagan film, dosta brzo se upija i miriše jako lijepo. Ovo je krema koju bih ja koristila i za dnevnu i za večernju njegu sada u ovom periodu, i zimi naravno. Sa druge strane, Mystery Noćna krema a niacinamidom /50ml, 25,95KM/ ima dosta bogatiju teksturu, intenzivnije hrani i na mojoj koži ostavlja malo jači, masniji film. Mislim da suva koža izvući maksimum u ovom slučaju.

S obzirom da su i jedna i druga bogate vitaminima, mineralima i drugim fitonutrijantima i da sadrže niacinamid, kao aktivni sastojak u 5% koncentraciji, slobodno se možete igrati sa njihovom upotrebom i koristiti ih naizmjenično, kada i kako vam odgovara.

I ono što je najbitnije, i jedna i druga su već na policama u svim DM poslovnicama širom BiH.

Jeste li primjetile prirodnu kozmetiku Mystery na policama u DM-u?Objavite komentar