VITAMIN C -Prva linija odbrane organizma i jacanja imuniteta

October 17, 2021

Iako znate da sam uvijek voljela pricati o suplementima koje volim i koristim, sigurna sam da je ova tema tek u zadnih 18 mjeseci dobila na znacaju. I ma koliko nam mozda bila naporna i/ili dosadna, jedno je sigurno… Situacija je takva da je jak i zdrav organizam prioritet jer jedino tako mozemo biti sigurni da cinimo sve da sto lakse i bezbolnije prebrodimo sve ovo sto nas je zadesilo.

Vjerujem da ste se nacitale clanaka i clanaka i naslusale svakakvih savjeta i preporuka ali ja se danas zelim osvrnuti samo na ono za sta smatram da je posebno vazno. A to je vitamin C, L-askorbinska kiselina ili jednostavno askorbat.

Ovaj vitamin je prvi put izolovan 1928. iz nadbubrežne žlijezde, kupusa i naranče kao “kiseli ugljikohidrat”. Iako ga biljke i većina životinja mogu sintetizovati iz glukoze, čovjek i drugi primati su tokom evolucije izgubili enzim potreban za završni stepenj sinteze (gulonolakton oksidaza), pa stoga svoje potrebe za vitaminom C namiruju iz hrane. Da nemamo ovu enzimsku manu čovjek bi bio u stanju da dnevno proizvede 2.5-3.5g vitamina C.

Vitamin C ima vrlo važnu ulogu u organizmu, neke od najkorisnijih su te da je neophodan u sintezi kolagena, podstiče odbrambeni sistem organizma, da pomaže apsdorpciju željeza, da djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija, pomaze u smanjenju umora i iscrpljenosti i doprinosi normalnom funkcioniranju nervnog sistema.

U dodacima prehrani vitamin C najčešće se nalazi u obliku L-askorbinske kiseline, no dostupan je i u mnogim drugim oblicima. Kad je riječ o njihovoj apsorpciji, vrlo je malo znanstvenih dokaza o boljoj apsorpciji ili efikasnosti pojedinih oblika.

E sada, vrlo često se postavlja pitanje da li je bolji vitamin C iz prirodnog izvora. Za djelovanje vitamina u tijelu sasvim je svejedno je li askorbinska kiselina proizvedena u laboratoriji ili je biljnog porijekla jer su prirodni i sintetički vitamini jednaki po hemijskoj strukturi i funkcijama tj. imaju istu bioraspoloživost i biološko djelovanje.

S obzirom na to da ovaj tekst ne bi bio kompletan bez adekvatne, strucne preporuke, zamolila sam drage ljude koji stoje iza on line shopa apotekaviva24.ba da nam izdvoje iz svoje ponude tri suplementa koja ce zadovoljiti razlicite potrebe za vitaminom C i koja ce biti razlicitih cjenovnih kategorija.

HERBALIS Vitamin C /180tab, 28KM/ je vitamin C sa vremenskim otpuštanjem koji se oslobađa tokom perioda od 6-8h i obezbjeđuje tijelu optimalnu količinu vitamina C u toku dana.

Njega trenutno pijemo suprug i ja, tako da cu podijeliti sa vama i konacne utiske u narednom periodu. Sjajan odnos cijene i kvaliteta jer ukoliko recimo vi sami konzumirate tablete, 180 komada ce vam potrajati cak 6 mjeseci. Takodje, ukoliko imate povecane potrebe za vitaminom C, mozete uzimati dvije tablete na dan.

Proizvodjac- Krauterhaus Sanct Bernhard KG, Njemacka.

HERBAPHARMA Vitamin C + D3 + Zn + Šipurak + Acerola /105tab, 31,50KM/ Ove tablete sa produženim oslobađanjem, obezbjeđuju ljudski organizam sa 1200mg vitamina C. Radi se o suplementu koji sam konzumirala prije par godina i tada sam vam pisala o njemu na Instagramu. Vrlo interesantna kombinacija, jer osim vitamina C ovdje imate i vitamin d3, cink ali i ekstrakt sipurka (50mg) i acerole (30mg).

I svi izuzetno korisni… Vitamin D3 doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema, normalnoj izgradnji kostiju i zuba a cink doprinosi normalnom funkcionisanju imunog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, normalnioj izgradnji kostiju, kose, kože, noktiju i održavanju normalnog funkcionisanja nervnog sistema. O sipurku i aceroli vjerujem da znate dovoljno.

Proizvodjac- Herbapharma Kft, Madjarska

Dietpharm BIO-C 500 tablete /40tab, 11KM/ je odatak ishrani sa vitaminom C i bioflavonoidima. 

BIO-C 500 namijenjen je osobama koje imaju oslabljen imunitet, nedostatak energije te osjećaju umor i iscrpljenost. Posebno se preporučuje starijim osobama i sportistima. 

Uzima se jedna tableta na dan, uz obrok, najbolje ujutro.

Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topivih u vodi, koje često nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C, a posebno u citrusima. Iako se za mnoge bioflavonoide smatra da djeluju kao antioksidansi, postoji odredjen broj istraživanja koja su dokazala povećanu efikasnost ili bioraspoloživost vitamina C u kombinaciji s bioflavonoidima.

Proizvodjac- Fidifarm doo, Hrvatska

*Svi spomenuti suplementi su dostupni na www.apotekaviva24.ba

Mozete poruciti bilo koji i to uz najpovoljniju dostavu u BiH od samo 3KM.

Koristite li vitamin C kao dodatak ishrani?Objavite komentar