Avène termalna voda – recenzija

August 13, 2021

Znate da često spominjem termalnu vodu u svojim Instagram objavama, koristim je godinama, kupujem iznova i iznova i vrlo često dobijam pitanja od vas koja se odnose na to da li treba koristiti ovu vrstu proizvoda, koja je njihova svrha, zašto koštaju- toliko koliko koštaju, na koji način se koriste i sl.

U principu, to je voda koja se dobija na termalnim, vrlo često nazvanim i ljekovitim izvorima, na kojima izvire topla voda obogaćena mineralima. Prema definiciji termalnog izvora voda mora biti najmanje 8,3°C toplija od okolne temperature vazduha.

Zanimljiv je podatak da Avène termalna voda nastaje spajanjem podzemnih voda u planinskoj oblasti Cevennes i izvire iz dubine zemlje u blizini mesta Avène, bistra i čista, temperature 25,6° C. U toku dugog putovanja obogaćuje se elementima u tragovima i silikatima, koji je čine nežnom za kožu. Voda iz izvora, sistemom cijevi, putuje direktno do proizvodnog pogona, u kojem se puni u sterilnom okruženju. Ova tehnologija pakovanja, jedinstvena u svijetu, garantuje izvornu čistoću i efikasnost termalne izvorske vode.

Avène termalna voda ima nizak udio minerala (266 mg), te optimalnu količinu kalcijuma i magnezijuma (omjer Ca/Mg = 2). Bogata je silikatima (10,6 mg/l) te elementima u tragovima (B, Zn, Cu, Se…). Ova voda je bakteriološki čista i ima neutralnu pH vrijednosti (7.5).

Avene termalna voda ima jedinstvena umirujuća, protivupalna i antiiritacijska svojstva koja su dokazana brojnim kliničkim ispitivanjima.

Koja je namjena termalnih voda?

Termalna voda se koristi za smirivanje osjetljive i nadražene kože nakon sunčanja, depilacije, epilacije, ujeda insekata, kod suvoće kože, crvenila lica, svraba, opekotina, pelenskog ojeda, prilikom skidanja šminke... Kod svih oblika povećane osjetljivosti kože i iritacija. Koristi se i kao dodatak dermatološkim tretmanima te nakon dermatoloških hirurških postupaka, hemijskog pilinga, dermoabrazije i terapije laserom ali i kao pomoćno sredstvo kod ozbiljnih kožnih oboljenja (seborojični i atopijski dermatitis, psorijaza, ekcem).

Kako uvijek volim dodatno istražiti temu o kojoj pišem, pronašla sam i informaciju da termalna voda spada u dermokozmetičke proizvode. Naime, sadrži aktivne supstance zbog kojih ne spada u kozmetiku, a aktivni sastojak nije lijek, stoga ne spada u grupu lijekova. To znači da je djelotvornija od kozmetičkih proizvoda, a kako ne spada u lijekove, može se primjenjivati, ako nam to odgovara, godinama.

Kako već godinama periodično kupujem i koristim različite termalne vode, imam poprilično iskustvo kada su one u pitanju. Ipak, zasigurno mi je najpristupačnija Avene termalna voda i nju najčešće koristim. Osim toga ovaj brend često ima interesantne akcije pa ih uvijek rado iskoristim.

Avene termalnu vodu u najvećim količina trošim ljeti. Koristim je uvijek nakon sunčanja, depilacije I/ili epilacija koja dodatno iritira kožu, kupanja u bazenu ili moru koje opet jako isušuju. Što se tiče redovnog korištenja ono se odnosi na redovno osvježavanje kože lica i to u večernjoj rutini njege. Naime, nakon što temeljno očistim lice i pritom skinem svaki trag šminke, obilno našpricam Avene termalne vodu i pustim je da se sama upije, tek nakon nekih 5-6 minuta nanesem serum i noćnu kremu.

Avene termalna voda je jako blaga i prijatna za korišćenje a osim toga ima odličan raspršivač. Nije potrebno pretjerivati sa količinom, radije ponovite postupak nekoliko puta u razmaku od 4-5 minuta. Najbolje efekte upotrebe termalne voda sam vidjela  na koži koja je upaljena ili crvena (bez obzira šta je posljedica) i to u načinu na koji smoruje i hladi. Naime, koža će kroz pola sata biti potpuno oporavljena i hladna na dodir a crvenilo će nestajati.

Avene termalnu vodu možete koristiti svi u porodici, čak i mala djeca. Bilo da je koristite kao prvi korak u njezi kože ili završni korak u čišćenju kože lica najbitnije je to da je možete koristiti  svakodnevno i to duži vremenski period.

Dolazi u pakovanju sa raspršivačem, od 50 ml (9,54 KM), 150 ml (15,02 KM) i 300 ml (19,14 KM). Najbolji omjer cijene i kvaliteta je svakako pakovanje oko 300 ml koje košta oko 19 KM, medjutim sjajna vijest je da ga možete DOBITI NA POKLON jer apoteka Anapharm ima sjajnu akciju gdje vam uz kupovinu minimum dva proizvoda u vrijednosti od 50KM na poklon daruju najveće pakovanje Avene termalne vode. Akcija traje dok traju zalihe, zato požurite (link).

Koristite li termalne vode?

Da li ste probale Avene? Ako niste, ovo je prava prilika.

Kažu da se jedna Avène termalna voda proda se svakih 10 sekundi u Evropi.

Zamislite to. Sjajno, zar ne?Objavite komentar