Avene: Njega kože u pubertetu- kako pravilno izabrati proizvode

June 28, 2021

Već dugo planiram jedan tekst posvetiti ovoj temi koja se zaista često provlači kroz vaša pitanja koja mi postavljate mahom na društvenim mrežama. Moja dobra namjera da vam pomognem se, osim preporuke da se za svaki ozbiljniji problem obratite prvo doktoru, zasniva na mom, odnosno našem zajedničkom iskustvu kada su testiranje i upotreba dermokozmetičkih proizvoda u pitanju. Znate da je moja Dunja već na pragu tinejdžerskih godina i spominjala sam  ranije da smo već usvojili neke navike i rutine kada je njena njega kože lica u pitanju.

Prije otprilike pola godine smo se susteli sa  prvim nepravilnostima i svim problemima koje oni nose a to su u početku nesigurnost i pad samopouzdanja. Zbilja je djetetu teško objasniti da su dosljednost i upornost jako bitni, da se problem ne rješava preko noći i da NI JEDAN Tik-tok savjet za ekspresno izlječenje akni, uglavnom ne radi posao.

Takođe, iz vaših pitanja sam shvatila da mladi odmah priželjkuju kiseline i agresivne proizvode i tretmane, da uglavnom kampanjski djeluju i da često idu iz krajnjosti u krajnjost. Vrlo je bitno da mi kao njihovi roditelji (ili stariji brat/sestra, prijatelj…) shvatimo da način na koji im prilazimo po pitanju savjeta bude što pristupačniji i jednostavniji.

Stanje kože jako utiče na kvalitet života i vrlo je bitno tinejdžeru, prije svega, pružiti podršku i ne zanemarivati njihov problem sa aknama. Koliko god je u našoj glavi možda mizeran, za njih u tim godina uglavnom predstavlja nešto što im može jako pokvariti sliku koju imaju o sebi.

Isto, veoma je važno na vrijeme uspostaviti rutinu. Ne čekati da se problem na koži pojavi, jer ne mora značiti da će vaše dijete ikada imati problem sa bubuljicama ili aknama ali redovno čišćenje i toniranje je OSNOVNA STVAR, LIČNA HIGIJENA.
E danas pričamo baš o tome… O navikama koje bi dijete trebalo usvojiti već sa 10-11 godina kako bi ono, a i mi zajedno sa njim, izbjegli sve eventalne komplikacije koje bi kasnije nastale. Koža djeteta se u tom periodu već mijenja, lučenje lojnih žlijezda je intenzivnije, koža i kosa se brže maste pa je i formiranje pravilne rutine u tom periodu vrlo bitno.

Saveznik u Dunjinoj i mojoj borbi je već godinu dana Avene.
Osim naše male rutine, pokazaću vam i način na koji možete kombinovati proizvode za malo stariju djecu, u dobi od recimo 15-17 godina kada djevojčice već žele lagano tonirati svoje lice a nama kao majkama je vrlo bitno odgoditi kupovinu prvog tečnog pudera što je duže moguće.
Djecu ne treba opterećivati sa komplikovanim rutina, zbilja nema potrebe. Jedan proizvod za čišćenje, jedan za hidrataciju i to je apsolutno sve što im je potrebno. Povremeno im možemo i mi uskakati sa nekim svojim proizvodom, pa nekada djetetu možemo ponuditi lagani piling ili masku za čišćenje, na bazi gline recimo.

Prva i osnovna stvar je čišćenje kože. Bez obzira što djeca ništa ne stavljaju na lice, u toku dana se na koži skupljaju različite nečištoće- znoj, sebum kao rezultat pojačanog rada lojnih žlijezda, prašina iz vazduha, dodirivanje lica rukama, sve to predstvlja potencijalnu opasnost i zato je jako bitno TEMELJNO očistiti kožu. Pjena je odličan izbor za mladu kožu, a Avene ima sjajan proizvod (Avene Claenasing Foam).

Nakon prvog i osnovnog koraka slijedi oonaj drugi, ne manje važan svakako, a to je hidratacija. Krema mora biti kvalitetna i poželjno lagana, da ne opterećuje ni kožu a ni tinejdžera koji ne voli da mu bilo šta smeta na licu (naročito kada su dječaci u pitanju). Ovdje smo se odlučili za Avene Cleanance Hydra kremu koju moja Dunja koristi već 6 mjeseci.

Avene Cleansing Foam /150ml, 28KM/

Avene pjena je blago sredstvo za čišćnje kože u vidu pjene. Jednostavno za upotrebu i moža malo praktičnije od gela jer nestrpljivi tinejdžeri vole sav posao obaviti što je brže moguće. Pjena se ispira brzo i jako je blaga prema koži te je pogodna kako za svakodnveno, tako i za dugotrajno korišćenje.
Odličan proizvod koji ne sadrži sapun i sjajno reguliše mašćenje kože.

Avene Cleanance Hydra /40ml, 26ml/

Avene Cleanance Hydra je krema koju moje dijete najduže koristi od svih koje smo do sada probali. Insistirala sam na tom da ja predlažem proizvode za koje smatram da će joj odgovarati a da ih ona testira sve dok ne nadje kremu koja u potpunisti odgovara njoj. Dunja je veoma osjetljiva na izbor kreme i ne voli osjećaj težine ili bilo kakvog filma na koži. Jako joj je bitno da se krema ne sjaji na koži, da se brzo upija i da nije ljepljiva. Meni je bitno da ima dobar sastav i da nudi izvrsnu hidrataciju. Tako smo izabrali
Avene Cleanance Lagere i uspješno došli do drugog koraka njene rutine.

Kada je rutina malo starijih tinejđera u pitanju ,djevojčice će biti jako zadovoljne da osim malo “jačeg” čistača dobiju i lagano toniranje pa ovdje biram dva druga proizvoda, a to su čuveni Avene Clanance gel i sjajni fluid sa visokim zaštitnim faktorom koji će pružiti čak tri benefita njihovoj koži: intenzivno će je tonirati, odlično zaštititi od štetnog sunčevog zračenja i lagano će ujednačiti ten.

Avene Cleanance gel /200ml, 21,86KM/

Avene Cleanance gel za čišćenje je namijenjen masnoj i problematičnoj koži sklonoj nastanku akni. Nježno uklanja nečistoću i prekomjernu masnoću poštujući prirodnu ravnotežu i pH kože.

Osim što odlično čisti kožu (ne sadrži sapun) ovaj gel i matira kožu i reguliše mašćenje zahvaljujući patentiranom sastojku Monolaurin a Avène termalna voda koja je osnova svih proizvoda ovogbrenda je umiruje te djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži.

Ovo je proizvod koji i ja često imam u svojoj rutini i dosta ga spominjem na svom blogu. Takođe, ima izuzetno dobar omjer cjene i kvaliteta i vrlo često je na promociji, tako da vrijedi napraviti čak i zalihu.

Avene Tonirani fluid spf 50 / 50ml, 35,47KM/

Cleanance zaštita od sunca SPF 50+ tonirana sadrži jedinstvenu Sunsitive® Protection kombinaciju djelatnih sastojaka, rezultat rada istraživačkih laboratorija Pierre Fabre:

1. Patentirani fotozaštitni kompleks koji sadrži samo 4 FOTOZAŠTITNA FILTRA za vrlo visoku zaštitu kože od širokog spektra UVB-UVA zraka; dugotrajnu, stabilnu i učinkovitu zaštitu uz optimalnu toleranciju kože.

2. JEDINSTVENI ANTIOKSIDACIJSKI KOMPLEKS (pre-tokoferil + pro-taurin) za cjelovitu staničnu zaštitu od oksidativnog stresa.

3. AVÈNE TERMALNA IZVORSKA VODA, prepoznatljiva po svojim umirujućim, antiiritacijskim i omekšavajućim svojstvima.

Zahvaljujući NUDE SKIN FEEL tehnologiji, Cleanance zaštita od sunca SPF 50+ ostavlja neprimjetan završetak na koži koji je jednak osjećaju “gole kože”. Obogaćena monolaurinom, djelatnim sastojkom koji regulira lučenje sebuma, njegova iznimno fluidna i lagana tekstura matira kožu. 

Sjajan izbor za mladu kožu, kvalitetan proizvod koji radi puno te će zadovoljiti i potrebe tinejdžerki ali i njihovih majki. Vjerujte…

Jeste li probale neki od ovih proizvoda? Da čujem sve Avene fanove, znam da ih ima mnooogo.

Naravno, sve Avene proizvode uvijek kupujem u Anapharm apotekama jer niko drugi nema toliko dobre ponude kao oni.Objavite komentar