Geek & Gorgeous: Jelly Joker & Cheer Up (recenzija)

April 19, 2021

Geek & Gorgeous je brend koji je kreirala Judit Racz, autorka Kremmania, njihovog najvećeg mađarskog beauty portala. Judit je svoju dugogodišnju neuspješnu borbu sa aknama odlučila iskoristiti na najbolji moguči način. Mnoštvo proizvoda koje je probala u namjeri riješi svoj problem je inspirisalo da se okrene istraživanju i potraži stručne saradnike sa kojima će kreirati jednostavne, efikasne formule koje ne koštaju previše a koje rade svoj posao.

Kozmetička linija Geek & Gorgeous napravljena je s nevjerojatno mnogo strasti i ljubavi prema kvalitetnoj njezi kože za sve one koji na proizvodu prvo pogledaju popis sastojaka, a prije svega ih zanimaju tačne koncentracije aktivnih sastojaka.

Proizvodi ne sadrži mirise (prirodne ili sintetičke), boje ni isušujuće alkohole. U proizvodima takođe nećete naći tipične alergene i biljne ekstrakte zvučnih imena, s nadražujućim i štetnim posljedicama za kožu (kao što su na primjer većina eteričnih ulja, ekstrakti lavande ili citrusa). 

Geek & Gorgeous Jelly Joker Cleanser

150ml / 17,20 KM

Proizvođač kaže da je ovo nježan preparat za čišćenje u obliku bogatog, svilenkastog gela koji čisti kožu i uklanja šminku topivu u vodi. Izuzetno je blag prema kožnoj barijeri i ne isušuje kožu. Jelly Joker je pogodan za sve tipove kože, a idealan je za sve koji vole gelove za čišćenje koji se ne pjene.

  • Ne nadražuje oči.
  • Nizak pH, oko 5-5,4
  • Univerzalno sredstvo za čišćenje svih tipova kože, uključujući kožu s gljivicom Malassezia (kvasnica)
  • Ne sadrži mirise ili eterična ulja
  • Nije testiran na životinjama, veganski je i bez glutena.

U ovom gelu za čišćenje kombinovana su dva vrlo nježna sredstva za čišćenje: PEG-6 Caprylic/Capric Glycerid i Poloxamer 184, koji su poznati uglavnom vezano uz micelarnu vodu. Dodani su ksilitilglukozid, anhidroksilitol i ksilitol. To je hidratantni trio koji povećava sposobnost kože da zadrži vodu uz jačanje kožne barijere. Njihova uloga je da čišćenje lica bude nježnije i hidratantnije. Pantenol i alantoin – isprobani i testirani sastojci za njegu – dodaju se kako bi čišćenje kože bilo još nježnije.

Jako dobar proizvod ali pošto sam dobila par negativnih komentara u vezi ovog proizvoda, moram dodatno objasniti ovu situaciju u kojoj je ovaj proizvod zaista ODLIČAN a u kojoj, možda nije. Jer se uvijek morate prvo informisati i detaljno pročitati uputsvo te upotrijebiti proizvod na pravi način i svoja očekivanja prilagoditi namjeni sredstva koje koristite.

Naime, Jelly Joker nije sredstvo za skidanje šminke i generalno proizvod koji se može koristiti kao prvi korak u večernjoj ritini! On za to nije ni namjenjen i zaista bi bilo šteta protraćiti ga na tako nešto. Ovo je predivni, ultra blagi čistač koji će savršeno očistiti kožu nakon skidanja šminke nekim uljanih sredstvom recimo i odličan je i sasvim dovoljan u jutarnjoj rutini. Ne isušuje kožu ni nakon dugotrajne svakodnvne upotrebe i zaista je ekonomičan.

Geek & Gorgeous Cheer Up

100 ml / 55 KM

Cheer Up je srednje snažan eksfolijant sa 6 % bademove kiseline i BHA koji djeluje i na površini kože i dublje u porama te tako utiče na stvaranje čistije kožu i ujednačenog ten. 

Proizvođač kaže da ova je lagana, brzo upijajuća kiselina, posebno namijenjena mješovitoj koži.

Dvojac bademove i salicilne kiseline djeluje dvostruko, a osim toga ima i antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Redovnom upotrebom pomaže pri brojnim tegobama tipično mješovite kože, kao što su proširene pore, povećano izlučivanje masnoće, akne i mrlje nastale kao posljedica liječenja akni. 

Mandelična, odnosno bademova kiselina je alfa hidroksi kiselina dobijena iz gorkih badema. Regulirše obnovu ćelija, poboljšavajući tonus kože i odgađajući proces starenja. Drugo, ima snažan antibakterijski učinak, zahvaljujući kojem umiruje upalu, pomaže u borbi protiv aknijskih lezija i bubuljica. Sjajna je za sve nas sa koji imamo problem sa prekomjernim lučenje sebuma. Uz to, podstiče proizvodnju hijaluronske kiseline koja je odgovorna za pravilnu hidrataciju i čvrstoću kože. Molekularna struktura mandelične kiseline je veća od ostalih AHA kiselina te zbog toga sporije prodire u kožu i ne iritira je.

Cheer Up ne nadražuje i ne isušuje kožu. Koristi se kao klasični tonik, najbolje naveče jer bademova kiselina može kožu učiniti osjetljivijom na sunce, pa bi u tom slučaju upotreba visokog zaštitnog faktora bila obavezna. Jako mi prija ovaj proizvod i vrlo brzo se uklopio u moju večernju rutinu, namjenjen je baš mom tipu kože a ja i inače imam sjajno iskustvo sa madeličnom kiselinom koju sam koristila u više navrata ranije.

Geek & Gorgeous proizvodi su dostupni u BiH i to isključivo u apotekama.

Jeste li probale neki Geek & Gorgeous proizvod?

Kakva su vaša iskustva?Objavite komentar