Jak imunitet ima najvažniju ulogu u odbrani organizma od virusa (1)

January 5, 2021

DSC_0666

Često spominjem određene suplemente na svojim društvenim mrežama, ne iz razloga što sam stručna po tom pitanju pa osjetim potrebu da dijelim savjete, već jednostavno volim prenijeti svoje iskustvo vama jer smatram da je neophodno svom organizmu dati podršku u vidu pravih dodataka prehrani. Kako ću, kada i na koji način uzimati neki suplement, to prevashodno zavisi od trenutnog stanja mog organizma, okolnosti u kojima se nalazim i preporuke nekog doktora ili farmaceuta. U principu, imam dosta iskustva što se ove teme tiče ali sam naravno odlučila u pomoć pozvati nekoga kome je ovo struka, tako da ćete danas stručno mišljenje  ovoj temi dobiti od kliničkog farmaceuta Ane Zovko koja je voditelj Afarm ljekarni koje se nalaze u Širokom Brijegu.

U nastavku ćete vidjeti kako je Ana kreirala moju rutinu, zašto mi je uvela koji suplement te zašto su svi oni bitni i šta rade našem organizmu.

  • Jutro počinjem sa probitikom. Kal Acidophilu ProB-5 su tablete koje sadrži pet različitih probiotičkih kultura koje djeluju antioksidativno, štite organizam od virusa i štetnih bakterija (protivupalno djelovanje), podstiču probavu te osiguravaju dovoljnu aposrbciju nutrijenata iz hrane. Ana smatra da je temelj zdravog organizma zdrava probava i optimalna crijevna mikroflora. Njena preporuka je da se probiotik uzima ujutru na prazan stomak ili  eventualno 30 minuta  prije obroka.

Moram reći da je probitiok otkriće jer sam ga uvela u rutinu čim mi je stigao, još prije 10-15 dana. Prije ovog perioda sam probiotike uzimala isključivo uz terapiju antibioticima i tu se moje znanje na ovu temu završavalo.

  • Nakon doručka uzimam kombinaciju Vitamin C (1000mg) + vitamin D (800i.j.) brenda Doppel herz.  Ana preporučje  ovu kombinaciji  zbog praktičnosti i zbog količine pojedinih vitamina. Oblik je depo što znači da se vitamini polagano otpuštaju u organizam tako da neće izazvati žgaravicu što je vrlo česta nuspojava vitamina C. Ova dva vitamina imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Vitamin D spriječava replikaciju virusa u organizmu te ima protivuplano djelovanje. Povoljan učinak vitamina D odnosi se na brojne procese u organizmu… Ana smatra da je doza od 800 i.j. meni sasvim dovoljna jer nemam hroničnih bolesti, znakova depresije, niti dokazani manjak u krvi, boravim vani i prilično vodim računa o ishrani (npr. riblje ulje i žumance su jako dobar izvor vitamina D). Vitamin C je jedan od najjačih antioksidanasa, ubrzava oprovak organizma kod infekcija pa se čak koristi u visokim dozama za oporavak od infekcije izazvane Covid-19 virusom. Doza od 1000mg koja je meni preporučena je sasvim dovoljna u preventivne svrhe.

Oduvijek sam vodila računa o unosu vitamina C ali generalno sam se najčešće oslanjala na to da ga svom organizmu obezbjedim preko hrane, svako jutro pijem čašu tople limunade i obožavam voće i povrće a znam da su recimo paprika, paradajz, brokula, kupus jako bogati ovim vitaminom. Međutim, moram priznati da me sada Ana zainteresovala da se malo bolje upoznam sa važnosti Vitamina D koji nam je u ovom periodu pandemije izuzetno bitan.

  • Uz ručak uzimam cink i magnezijum. Ana mi je preporučila brend Solgar kada je cink u pitanju i generalno je ovo brend koji jako volim i čije suplemente sam najčešće i kupovala. Solgarov cink sadrži ovaj mineral u keliranom obliku u dozi 22 mg. Cink je u obliku u kojem je ostvarena maksimalna apsorpcija i iskoristivost u organizmu a unosim ga samostalno na njeno insistiranje jer kaže da je jedino tu dovoljna doza cinka za potrebe koje je htjela zadovljiti kod mene. Naime cink je mineral koji igra brojne uloge u organizmu i učestvuje kao stimulator procesa u organizmu. Cink takođe učestvuje u uspostavi hormonske ravnoteže kod žena, smanjuje ispadanje kose, djeluje na poboljšanje izgleda kože, noktiju te je u ovoj pandemiji jedan o dodataka prehrani za kojeg je dokazan antivirusni učinak. Naime cink učestvuje i u izgradnji epitelnih plućnih ćelija koje igraju važnu ulogu kao barijera ulasku virusa u pluća.
  • Magnezijum je jedan od najkorišenijih dodataka prehrani, pogodan je za sportiste, osobe pod stresom, starije osobe itd. Jednako ga koriste sve starosne kategorije. Osim što štiti i reguliše rad srca i svih ostalih mišića u organizmu, magnezijum igra važnu ulogu za normalnu funkciju nervnog sistema, podstiče opuštanje, ragulirše nivo šećera u krvi, što je za nas žene jako bitno. Takođe, Ana je izričita kada je odblik magnezijuma koji uzimate u pitanju i tu izbjegava preporučavati okside kao najprodavaniji i nadostupniji oblik, al i oblik koji je se najmanje iskoristi u organizmu i čiji najveći efekt je ubrzanje probave, a sve ostalo što bi magnezij trebao napraviti u organizmu je minimalno. Magnezij u obliku malata je jedan od oblika najbolje bioraspoloživosti tj. iskoristivosti u organizmu, ali je njegova jedina mana cijena, bar dva do tri puta je skuplji od oksida.

Dobila sam i još jedan bonus savjet, a to je da uzimam željezo u granulama u danima menstuacije da bih prevenirala anemiju. Već sam vam rekla da je ovo rutina koja je prilagođena isključivo mojim potreba a ja sam se između ostalog Ani požalila i na obilne cikluse koji su u zadnje vrijeme učestali dok ranije zaista nikada nisam imala taj problem. Željezo u granulama brenda Doppel herz sam već počela koristiti i to na način da prva tri dana ciklusa uzimam po jednu kesicu.

DSC_0681

DSC_0685

DSC_0675

I da, ovo nikako nije sve. Draga Ana i apoteka Afarm jednu od vas daruju istom ovakvom personalizovanom rutinom koju ćete osmisliti u “četiri oka” i na način koji dogovorite sa njima. Sve proizvode koje Ana bude smatrala da treba da konzumirate, apoteka Afarm će vam poslati na vašu kućnu adresu. Pravila nagradne igre su već objavljena mom Instagram profilu. Sretno!

DSC_0673

DSC_0689

Koautor teksta: Ana Zovko, klinički farmaceut (Afarm ljekarne)Objavite komentar