LISABON: Moja avantura protkana vinom i muzikom

January 3, 2020

DSC_0014

Ukoliko me pratite na društvenim mrežama mogli ste početkom novembra prošle godine svjedočiti mojim redovnim izvještajima sa putovanja u Lisabon. Nakon povratka kući sam si dana tri dana vremena da sredim utiske i slike (kojih je bilo preko 480) i dok su bila još svježa sjaćanja na sve nazive i detalje, napisala sam vam ovaj putopis i iskreno se nakadam da će biti od koristi nekome ko tek prvi (ili možda drugi) put putuje u ovu prelijepu državu. Objava je sačekala 2020.-tu godinu ali to ne umanjuje moju ogromnu preporuku za obilazak ove sjajne evropske destinacije.

Portugal se nalazi i jugozapadnoj Evropi i na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva i predstavlja najzapadniju zemlju kontinentalne Evrope. Portugal se graniči samo sa Španijom i Atlanskim okeanom. Ime ove države dolazi od reči Portus Cale što u prevodu znači “Lijepa luka”.

Kažu da je Portugal zemlja vina i Fada jer što je za špance Flamenko, to je za portugalce upravo Fado. Objašnjavaju ga rečju „saudade“ što bi značilo, mješavina tuge, bola, ljubavi i sreće i zaista tako i zvuči. Uživaćete sušajući zvuk njihove akustične gitare koja je poput mandoline i (uglavnom) ženskog umilnog glasa.

Sa nešto više od pola miliona stanovnika, Lisabon je glavni, ali i najveći grad ove zemlje.

DSC_0113

PREVOZ

U principu u obzir dolazi samo avionski prevoz i ukoliko krećete na put sa ovih krajeva, imate dvije opcije. Prva je direktan let iz Budimpešte (do koje možete za prilično male pare doći autobusom) a druga je let iz Beograda sa presjedanjemu Minhenu ili Štutgartu, recimo. Ta opcija u startu traje duže ali je i skuplja. Mislim čak da i Croatia Airlanes leti diretno za Lisabon, ali biste to trebali ipak provjeriti (u svakom slučaju, znam da je ta opcija isto postojala ranije).

Ja sam ovaj put išla sa agencijom koja nam je organizovala prevoz preko Beograda. Leteli smo kompanijom Lufthansa i to preko Frankfurta a trajanje leta Beg- Fra je oko 1h40min a Fra –Lis čak puna 3h. Prilično dug let, još kada u obzir uzmete čekanje konekcije za Lisabon koja na franfurtskom aerodromu može potrajati i 5-6h, možete računati da vam je za prevoz do Lisabona sve zajedno potreban pa skoro jedan cijeli dan.

Aerodrom Humberto Delgado se nalazi u samom gradu što će vas vjerovatno iznenaditi. Doslovno za 5 minuta vožnje stižete u samo jezgro portugalske prestonice. Iako kažu da je on prvobitno izgrađen izvan grada ( davne 1942. godine), vremenom se Lisabon toliko širio da ga je obgrlio sa svih strana, što zapravo i ne izgleda lijepo, jer vam svakodnevno avioni polijeću iznad glave.

DSC_0193

SMJEŠTAJ

Ja sam bila smještena u hoteli VIP Berna. Sama lokacija hotela je odlična i to je zapravo ono što vam je najbitnije kada ste prvi put u nekom gradu jer mnogo toga zavisi od blizime metro stanice, a naša je bila udaljna svega 50-100 metara. Hotel ima tri zvjezdice, godina gradnje je vjerovato bila jako davno ali je osoblje izuzetno ljubazno, sobe su čiste u uredne a doručak kvalitetan (po principu švedskog stola).

DSC_0032

LISABON

Glavni grad Portugalije se nalazi na rijeci Težo koja se u njegovoj neposrednoj blizini uliva u Atlantski okean. Nekadašnja najveća pomorska sila, istorijski izuzetno bogar grad, topao i prijatan, prepun uskih ulica, raznobojnih fasada i trotoara ukrašenih mozaicima. Brojni muzeji i spomenici kulturne baštine Portugala se nalaze na svakom koraku i to je ono što me je godinama unazad privlačilo. Volim takve gradove, volim priču koju imaju i bogatu istoriju i dugu tradiciju. A Lisabon je školski primjer za to.

DSC_0078

Obale rijeke Težo su spojene prekrasnim mostovima a najljepši je Ponte 25 de Abril ( dug 2,5km) čija crvena željezna konstrukcija neodoljivo podsjeća na čuveni Golden Gate i još impresivniji Vasco de Gama dug nevjerovatnih 17 kilometara koji je izgrađen uoči Expa 1998. godine sa namjerom da rastereti saobraćaj u samom gradu ali kažu da se to nikada nije desilo ali da će se investitorima koji su imaju koncesiju na 40 godina, ipak isplatiti uložen novac.

Kažu da je ovaj grad svoj turistički procvat doživio tek nedavno i to nakon što je 1998. godine održana svjetska izložba EXPO.

Razorni zemljotres koji je pogodio Lisabon 1755. godine, potpuno je razrušio dijelove grada izgrađene na pjeskovitom tlu u četvrti Baixa u donjem dijelu grada uz obalu rijeke Tejo, sve do Alafame, četvrti koja je zapravo na stjenovitom tlu te je iz tog razloga jedina ostala sačuvana.

DSC_0172

GRADSKI PREVOZ I ATRAKCIJE

Elevador de Santa Justa je jedna od lisabonskih atrakcija jer neobičnom metalnom konstrukcijom dugom 32m najviše podsjeća na Ajfelov toranj. Povezuje Baixu i Bairro Alto a redovi za ovaj “izlet” su dugi po i po nekoliko desetina metara. Nisamo na žalost imali vremena ni strpljenja za tu avanturu.

Tri gradske žičare: Gloria, Baica i Lavra povezuju podnožja i vrhove lisabonskih brežuljaka. One su  jedan od zaštitnih znakova Lisabona a Gloria se nalazi vjerovatno na svim promotivnim fotografijama ovog grada.

Metro je definitivno najbrži i najjednostaviji vid prevoza. Ima četiri linije. To su plava, žuta, zelena i crvena. Sve linije rade od 06:30 do 01:00 posle ponoći, svaki dan. Uz to je i prilično jeftin.

DSC_0107

Karta za jednu vožnju košta 1,50 e i vrijedi sat vremena s tim da se možete voziti neograničen broj put u toku tog vremenskog perioda samo je bitno da ne izlazite napolje iz metro stanice (taklođe možete i mijenjati linije ukoliko želite).

Takođe, možete kupiti i dnevnu kartu koja košta 6,5 eura a koja vrijedi 24h za sve sve autobuse, tramvaje i metro. Kartica koju kupite prilikom prve kupovine karte za 0,50 e vam važi uvijek, nemojte je bacati već je samo dopunite.

Svaki put kada bismo željeli otići do centra grada (bilo gdje da smo u tom trenutku), vozili bismo se do stanica Basse-Chiado ili Restauradores.

Takođe su jako popularni gradski tramvaji, posebno onaj linija 28 koja vozi kroz gotovo cijeli grad.

Autobuska mreža pokriva ceo grad, uključujuci i aerodrom.

DSC_0158

HRANA

Lisabon je izuzetno bogat gastro ponudom i svakako bi trebalo da izbjegavate McDonalds, Burger King i slične verzije jer nema potrebe za tim. Ovaj grad nudi prvoklasnu ribu pa preporučujem da probate bakalar (bar na dva načina) i filete tune. Morate i popiti čašu crnog vina ili se okrijepiti pivom (dvija najpoznatija su Super Bock i Sagres).

DSC_0214

U preslatkim uskim uličicama oko centra grada, nalazi se puno minijaturnih restorančica koji nude sjajanu hranu. Prvi dan smo se odlučile za isprobamo dnevni meni za 11eura koji je uključivao paštetu od sardine i crne masline kao predjelo, bakalar sa salatom, čašu crnog vina (ili nekog drugog pića, po izboru naravno) i jedan Pastel de Nata za desert.

U principu kafa košta oko 1,5euro, čaša vina 3-4eura, sok u limenci 3 eura, pivo 3 eura, porcija grilovane ribe u restoranu oko 10e.

Pastel de Nata je možda je i najpoznatija asocijacija za Lisabon. Radi se o poslastici napravljenoj u obliku korpice sa lisnatim tijestom punjene kremom od jaja i vanile i posute cimetom. Najbolje ga je isprobati na mjestu gdje se i počeo komercijalno proizvoditi – u poslastičarnici Antiga Confeitaria de Belem u kojoj se ovi kolačići zovu Pasteis de Belem. Kažu da se ovdje svaki dan proda oko 20.000 ovih ukusnih poslastica. Upravo ovdje smo ih i probali i bili su zaista izvrsni mada vam iskreno mogu reći da je recept gotovo identičan na svim mjestima na kojima smo ih jeli (a možete ih kupiti doslovno na svakom koraku). Ime je naravno zaštićeno, te se svi drugi gotovo identični, mogu prodavati samo pod nazivom ‘pasteis de nata’. Cijena po komadu varira od 0,8-1,3 euro (konkretno u ovoj poslastičarnici, cijena je 1,15e).

ŠOPING

Ništa spektakularno jer je sve manje više isto kao i bilo gdje drugo u Evropi, pa i kod nas. Osim toga i cijene su iste (ovdje mislim na H&M, Zaru, C&A i slične brendove). Od onih koje inače volim obići su Flying Tiger i tu kupujem sitnice za djecu i naše male kućne projekte, ukrase, drveni namjštaj za Dunjinu kućicu za lutke i sl… Nešto slično tome je ALE-HOP, sličan koncept prethodno spomenutom Flying Tiger-u ali ni približno interesantan i bogat (roba sa Alie-a koju možete naručiti bilo gdje za 5x manje novca).

Odličnu ponudu igračaka sam našla u TOYS R US radnji, zaista je bilo puno stvar koje još nisu stigle do nas, tako da, ukoliko imate dječicu, imaćete priliku da ih obradujete sjajnim poklonima. Nisam sigurna čiji je ovo brend, možda je čak i njemački, ali svakako zavirite i u njihove radnje.

Otkriće je bio SEASIDE, portugalski brend obuće i kožne galanterije čije prodavnice se nalaze doslovno na svakom koraku. Fantastična ponuda i velika preporuka. Odličan kvalitet za zaista smiješan novac. Jedan par sjajnih kožnih čizama je oko 39-49eura maksimalno.

Jedini tržni centar koji smo posjetili je COLOMBO, (nalazi se na adresi Av. Lusíada, 1500-392 Lisboa, Portugal) i metro stanici Colegio Milira/Luz (plana linija). Sasvim dobar tržni centar, dosta velik i lijepo sređen a najviše poznat po tome da se tu nalazi veliki Primark što je mnogima dovoljan razlog da se zapute na ovu adresu. Šoping centar radi svaki dan u sedmici do ponoći tako da posjetu Colombo-u uvijek možete uskladiti sa daleko bitnijim obilaskom samog grada.

SUVENIRI

Suveniri se nalazi na svakom koraku, kao i u svakom velikom gradu. Ukoliko ih kupujete u centru grada ili u samim objektima koje obilazite, nešto su skuplji, ukoliko se samo malo dalje prošetate, platićete ih mnogo povoljnije. Ja sam kući ponijela jedan magnet (to je već tradicionalni izbor), predivan  ručno šiven privjezak u obliku sardine, 5-6 konzervi tunjevine i sardine, nekoliko ribljih pašteta i dvije boce crnog vina.

DSC_0082

CENTAR GRADA

Jedan od ljepših u kojima sam bila, veoma lagan za snalaženje, jako lijepo uređen, sa predivnim trgovima i pločnicima. Obilazak Trga Restauradores sa spomenikom koji je podignut u čast obnove nezavisnosti portugalskog kraljevstva je jedan od nezaobilaznih i zaista predivnih dijelova samog centra grada. Drugi je Trg Rosio na kome se nalazi spomenik portugalskom kralju Pedru IV. Dalje vas put vodi u najljepšu i najpoznatiju ulicu Lisabona, Rua Avgusta, koja vodi pravo na Trg Komersio, najveći trg koji se prostire sve do rijeke Težo koja ovdje izgleda kao more jer se nedaleko odatle uliva u Atlantski okean i pravi veliki rukavac koji je sa ove tačke skoro pa nepregledan.

DSC_0071

Nemojte se bojati da samostalno hodate i istražujete, naročito ako tragate za savršenim kadrovima i volite fotografiju. Uske ulice i fasade privatnih zgrada prekrivene šarenim keramičkim pločicama su nešto najfotogeničnije što je ikada stalo ispred mog objektiva.

ALFAMA

Alfama je najstarija četvrt Lisabona i kao što sam već napomenula, jedini dio grada koji nije bio u potpunosti razrušen u katastrofalnom zemljotresu 1755.godine. Ovaj dio grada smo zapravo sasvim slučajno otkrile istraživajući one uske poprečne ulice Lisabona uz rijeku Težo. Proteže se sve do dvorca Sao Jorge. Kažu da je Fado potekao baš iz Alfame pa ćete primjetiti dosta malih ugostiteljskih objekata koji nude zabavu uz ovu muziku. Interesantna četvrt u kojoj sam napravila jedne od najljepših fotografija sa ovog putovanja.

DSC_0221

BELEM

Belem morate obići, treba vam nekih 2 do 3 sata za obilazak ove prekrasne četvrti u kojoj se nalazi dosta znamenitosti. Možda sam i propustila nešto ali recimo da su naredne četiri tačke bile “pod obavezno”.

Mosteiro dos Jeronimos – Jeronimitski samostan izgrađen početkom 16. vijeka u čast puta u Indiju velikog istraživača Vasca de Game, koji je ovdje i sahranjen. Izgradnja je započela 1502. godine i trajala je 50 godina. Ovdje je 2007. godine potpisan čuveni Lisabonski ugovor.

Padrão dos Descobrimentos – spomenik otkrićima koji predstavlja pramac karavele, tradicionalnog portugalskog broda kojim su hrabri moreplovci plovili morima i istraživali nepoznate obale. Spomenik je izgrađen 1960. u čast 500-te godišnjice smrti Henrika Pomorca i slavi sve poznate moreplovce iz zlatnog doba svjetskih otkrića.

Torre de Belém – Toranj Belem koji je je 1515. godine odličio sagraditi kralj Ivan II. Portugalski. Interesantno je da je za vrijeme španske vladavine služio kao zatvor za političke zatvorenike, a služio je i kao carinarnica za brodove koji su ulazili u Lisabon. Sam toranj je visok 30 metara i nalazi se na samoj rijeci, izgleda jako lijepo, doslovno kao iz neke bajke, naročito u suton, kada sam i bila u Belemu i kada sam ga fotografisala.

Fabrica dos Pasteis de Belem – najpoznatija poslastičarnica u zemlji sa čuvenim Pastel de Belem korpicama.

 DSC_0246

SINTRA

Sintra je grad od oko 26-27 hiljada stanovnika i istoimena opština u u Regiji Veliki Lisabon. Od samog centra Lisabona je udaljena tridesetak kilometara. Osnovali su je Mauri krajem 8. ili početkom 9. vijeka.

DSC_0357

Pored Sintre nalazi se neogotička rezidencija Quinta da Regaleira na površini od 4 ha, izgrađena između 1904.- 1910. za bogatu porodicu iz Porta. To je luksuzni posjed sa palatom, kapelom i velikim parkom punim egzotičnog bilja, sa jezerima, umjetnim pećinama, bunarima, fontanama i brojnim paviljonskim objektima.

Za Sintru morate izdvojitio vrijeme i biće vam potrebno barem 4-6 sati.

DSC_0341

Šta nisam obišla a jako žalim za tim?

OKEANARIUM. Nalazi se na metro stanici Oriente (crvena linija), u severoistočnom dijelu Lisabona I izgrađen je ua Expo 1998. godine.

MUZEJ KERAMIČNIH PLOČICA tj. National Azulejo Museum. Nažalost, prilično je udaljen od samog centra grada pa nije bilo prilike iako smo zaista planirali da odemo. Ide se metroom do stanice Apolonia i dalje nastavlja pješke (plava linija), tačna adresa je: R. Me. Deus 4, 1900-312 Lisboa, Portugal.

DSC_0219

Jeste li bile u Lisabonu?

Pišite mi svoja iskustva u kometaru slobodno.Objavite komentar