Kurkuma BIO kapsule (moje iskustvo)

September 27, 2019

20190715_093229

Danas vam pričam o kurkumi, jer sam konkretno Kurkuma BIO kapsule spominjala u par navrata na svojim društvenim mrežama i jako su vas zainteresovala moja iskustva. Puno vas je pitalo šta je to zapravo, kakav je sastav kapsule, zašto ih pijem i kako djeluju.

Kurkuma ima mnogobrojne dobiti za naš organizam. Ja vas neću gnjaviti beskonačnim nabrajanjem ali evo nekih par osnovnih karakteristike za koje ja znam i koji su ključni razlog zašto sam odlučila konzumirati ovaj začin.

  • Ublažava i štiti od artritisa. Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, kao na primjer- artritis i reumatoidni artritis. Kažu da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprečava protein NF-KB povezan s upalom da se aktivira u zglobu.
  • Snižava nivo kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola.
  • Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, a može pomoći i kod psorijaze, ekcema i ostalih upalnih procesa kože.
  • Snižava nivo šećera u krvi i pomaže u kontrolisanju simptoma dijabetesa.
  • Čisti jetru. Kurkumin je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre,
  • Jača imuni sistem.
  • Smanjuje gljivične infekcije i menstrualne grčeve.
  • Pomaže u mršavljenju tako što sprečava taloženje masnog tkiva u tijelu.
  • Ima snažno antikancerogeno djelovanje. Kurkumin je fitokemikalija u kurkumi koja ima to snažno djelovanje. Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju blokirati rast tumora.

Ako na deklaraciji prehrambenog proizvoda slučajno ugledate- E100 trebate znati da je to oznaka za prirodno žuto bojilo – kurkumin, sastojak kurkume, i da je taj proizvod bezbjedan za upotrebu, bar što se ovog podatka tiče). :-)

DSC_0158

DSC_0151

Kurkuma se dobija od korijena biljke Curcuma longa koji ima tamnosmeđu koru i tamno narandžasto meso. Ima blago ljutkast ukus i isto blag miris koji pomalo podsjeća na đumbir što uopšte ne čudi jer obje biljke zapravo pripadaju istoj vrsti.

Kurkuma kapsule koju ja konzumiram su naručene sa sajta kanamarket.com a direktan link vam ostavljam OVDJE. Uzela sam pakovanje od 120 kapsula po cijeni od 24 KM.

Na samoj ambalaži je naveden način upotrebe i pridržavala sam se tog raspona te sam svaki dan konzumirala po 4 kapsule. Glavni razlog zbog kog sam se odlučila za uporebu ovog suplementa je moj problem za zglobovima, tačnije koljenima. Osim toga uvijek volim prevenirati izuzetno bolne menstruacije jer je to problem me prati još od pubertetskih dana.

I danas, nakon nešto više od mjesec dana upotrebe mogu reći da su mi ove kapsule izuzetno prijale i te da ću ih u zimskom periodu sigurno vratiti u rutinu jer mi u principu najviše prijaju ovako priorodni dodaci ishrani a i prevencija artritisa u mom slučaju je neizbježna.

Sastav kapsule: korijen kurkume 325mg, povrtna kapsula ( hidroksipropil) iz biološkog uzgoja.

NAPOMENA: Ukoliko ste trudnica ili dojilja, pripremate se za neki operativni zahvat, dijabetičar ste ili imate problem sa žuči, prvo se konsultujte sa svojim ljekarom prije upotrebe Kurkuma BIO kapsula.

DSC_0133

Imate li iskustva sa kurkumom?

Da li je koristite kao začin ili je možda konzumirate ovako kao ja, u kapsulama?Objavite komentar