Alteya Organics: Organska vodica od bugarske ruže

September 9, 2019

DSC_0029

Kažu da Bugarska, zajedno sa Turskom, pokriva 90 posto svjetskog tržišta ružinim uljem. Ruže se u Bugarskoj gaje vjekovima. Ipak, sam naziv –Bugarska ruža, podrazumjeva specifičnu vrstu ovog cvijeta – ružu Damascenu, poznatu i pod nazivom ruža iz Damaska i ruža Kastilja. Dolina ruža je zapravo područje u centralnoj Bugarskoj, ispod vijenca Balkanskih planina. Ova teritorija je zbog svojih klimatskih odlika bila idealna za zasnivanje plantaže ove ruže, te se ona ovdje gaji već vijekovima. Ispitivanja su pokazala da postoji čak 280 različitih faktora, od klimatskih specifičnosti do odlika zemljišta, koji aromi ove ruže daju dugotrajnost i specifičnost.

Ružina vodica je tečni ostatak koji nastaje prilikom dobijanja ružinog ulja. Upotrebljava se od davnina u Indiji gdje je jedan od osnovnih kozmetičkih preparata koji koristi gotovo svaka žena.

Medju mnogobrojnim dobrobitima ružine vodice, istakla bih neke osnovne, kao na primjer:

 • dubinski hidratizira kožu, omekšava i revitalizuje kožu,
 • zbog svog antibakterijskog djelovanja, ružina vodica čisti pore i pomaže kod lečenja ožiljaka, posjekotina i rana,
 • kontroliše lučenje sebuma,
 • antioksidativna svojstva ružine vodice pomažu ćelijama kože u regeneraciji,
 • smanjuje crvenilo, pomaže u liječenju dermatitisa i ekcema.
 • pomaže kod prvih znakova starenja. Budući da je bogata vitaminom C, ružina vodica pospješuje sintezu kolagena, pomaže pri održavanju elstičnosti kože te uništava slobodne radikale.

DSC_0057

Alteya Organics kao brend postoji od 1999. godine ali uzgoj i briga o ružama je njihova porodična tradicija stara gotovo 100 godina. Naime, njihove plantaže se nalaze u srcu bugarske Doline ruža a kompletan asortiman proizvoda je nastao kao rezultat spoja tradicionalnih receptura i modernih zahtjeva ekološki osvješene kože.

Alteya Organics ružina voda je 100% čisti destilat bugarske ruže je izrađen od svježih, organski uzgojenih pupoljaka Damascena ruže, jedne od najcjenjenijih i najmirisnijih ruža koje sadrže ulje. Koristeći jedinstvenu tehniku destilacije, koja spaja stoljećima staru tradiciju i modernu tehnologiju, dobijaju vodicu ruže specijalne kvalitete koja je zadržala sva terapeutska svojstva i biodinamičku energiju biljke.

Alteya Organics proizvodi imaju sertifiovano organsko porijeklo i nisu testirani na životinjama.

DSC_0037

DSC_0062

DSC_0039

Iako zaista postoji mnogo primjena, ja imam za vas 5 top prijdloga kako da upotrebite ružinu vodicu i iskoristite sve njene blagodeti na najbolji mogući način.

 1. KAO TONIK – Ako nekoliko kapi ružine vodice ukapate na pamučni jastučić za čišćenje kože lica, dobit ćete izvrstan tonik za njegu kože lica.
 2. MIST ZA OSJEŽENJE – Tokom ljeta nema potrebe za korišćenjem parfema, ružina vodica u spreju će vas obgrliti najlješim mirisom a ujedno će rashladiti, umiriti i tonirati vašu kožu.
 3. KUPKA – Dodajte desetak mililitara ružine vodice u kadu i uživajte u najljepšoj umurujućoj kupki. Ako mate malo svježih latica ruže, ugođaj će biti potpun. One su bogate esencijalnim masnim kiselinama, pektinima i taninima a niti vitaminski sastav ne zaostaje, izuzetno su bogate vitaminima A, C, D, E i B3.
 4. DNEVNA NJEGA- Dodajte par kapi ružine vodice u svoju dnevenu kremu.
 5. KUVANJE- ružina vodica pojačava ukus hrane i pića pa je poznat i jako voljen dodatak raznim desertima, pićima i koktelima. Probajte dodati par kapi u sladoled ili čaj, recimo.

Miris ružine vodice opušta, utiče na poboljšanje raspoloženja, uklanja nemir i tjeskobu. Sa druge strane, postoje ljudi kojima definitivno ne prija ali to je naravno sve stvar ukusa, ja sam vam ovoj prvoj grupi. Beskrajno uživam u ovakvih proizvodima…

DSC_0030

DSC_0013

Alteya Organics Organsku vodicu od bugarske ruže možete kupiti u svim DM poslovnicama širom BiH ili poručiti preko on line preko Kana shop-a (link).

Cijena bočice od 100 ml je 12,40 KM.

Koristite li ružinu vodicu?

Morate je probati, barem na jedan način…Objavite komentar