WELEDA: Moja priča o savršenom skladu prirode i čovjeka

June 3, 2019

Weleda

Putovanje u Schwäbisch Gmünd je obilježilo protekli mjesec na mojim drušvenim mrežama i jako mi je drago da sam imala priliku biti dio sjajne bosanskohercegovačke ekipe koja je u periodu od 21- 24. maja bila u Njemačkoj. Povod putovanja je bio obilazak Weledinog vrta i proizvodnje koja je smještena u mirnom, bajkovitom gradiću na sjeverozapadu zemlje, udaljenom oko 50 km od Stuttgarta (pokrajina Baden-Württemberg). To je najveći biodinamički vrt u Evropi i danas se prostire na preko 20 hektara. Ne možete da zamislite te nepregledne zelene površine, tišinu i savršen mir koji osjetite čim zakoračite među prekrasne breze koje vas dočekaju na samom ulazi u vrt.

Osim u Njemačkoj, slični vrtovi se nalaze i u Švajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Engleskoj, Brazilu, Argentini i na Novom Zelandu i svi sarađuju sa mnogobrojnim biodinamičkim poljoprivrednim imanjima širom tih zemalja i svijeta.

Weleda

Weleda

Weleda

Izuzetno cijenim sjajnu organizaciju i plan i program cijelog putovanja koji nas je vodio iz dana u dan, tačnije iz sata u sat, jer Njemci vole da se sve zna unaprijed i da se planirano i dogovoreno dosljedno ispoštuje. I zaista smo uživale u pažnji i divnim, predusretljivim predavačima koje su se smjenjivali a koji su imali jednu istu, zajedničku crtu… Svi imaju sjajno znanje i jako vole posao koji rade. Ovih dana samo mislim o tome koliko bi bilo divno da svako od nas ima takvo okruženje na svom radnom mjestu. Neprocjenjiv je osjećaj bio biti dio tog kolektiva na samo par dana, a zamislite da vam je tako cijeli radi vijek, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu.

A kako je sve počelo…

Još od čuvenog naučnika i filozofa Rudolfa Steinera i davne 1921. godine kompanija Weleda istražuje moć biljaka i njihovu dobrobit za čovjeka, pritom pažljivo vodeći računa o načinima eksploatacije različitih biljnih vrsta. Ništa se ovdje nije desilo preko noći, svaki segment se razvijao polako ali  zato Weleda ne koristi vještačka đubriva, sirovine na bazi mineralnih ulja, genetski modifikovane biljke, vještačke boje, parfeme, niti konzervanse. Njihovi proizvodi su potpuno bezbjedni za upotrebu, možete biti sigurni u to!

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Priroda i čovjek su ovdje ispred svega i zaista je nestvarno kada to sve vidite svojim očima zato se u Weledi svi jako trude staviti vam do znanja koliko se zapravo brinu o organskoj i ekološkoj proizvodnji svake pojedinačne biljne vrste u njihovoj plantaži, a ima ih oko 500. Iako se ni polovina ne koristi u samim prozvodima, potrebne su jedna drugoj da bi se sačuvao prirodni sklad i ravnoteža. Jer… U Weledi SVAKA BILJKA IMA SVOJU SVRHU i tačno se zna zašto je tu.

Zato se danas mogu pohvaliti da sve sami proizvode, uz pomoć znanja, sopstvenog sjemena, svog organskog djubriva i obilja insekata koji tu vrše svoju prirodnu funkciju, nastaju potpuno bezbjedni, organski proizvodi prepuni divnih ekstrakata, esencija i hladno cijeđenih ulja. Čovjek je tu samo da potpomogne prirodi da pruži ono najbolje.

Weleda

Weleda

Weleda

Zahvaljujući tome svi Weledini proizvodi imaju NaTrue sertifikat a neki čak i Košer sertifikat. Oba imaju izuzetno stroga pravila i uslove gdje prvo morate dokazati da su svi sastojci prirodnog porijekla, a onda se procjenjuje udio sastojaka iz organskog uzgoja.

Posebno je interesantna posjeta proizvodnji gdje zapravo shvatate da se ne radi o nekom prevelikom, megalomanskom projektu već o divnoj savršeno organizovanoj fabrici koja jako vodi računa o svakom pojedinačnom komadu koji će izaći na tržište. To mi je bilo nevjerovatno!

Sve je u odličnom skladu, i ljudi koji rade tu i prostorije, plantaža, staklene bašte koje su pružaju utočište onim malo zahtjevnijih biljakama, apoteka, shop, predivan radnički restoran u kojem smo imali ručak… Ma sve.

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Naučila sam puno… Sada istinski cijenim svaki Weledin proizvod koju uzmem u ruku, više uživam u ritualima njege i racionalnije trošim proizvode. I dalje crtam cvijeće, žudim za svježim listovima nevena i razmišljam o tome koliko mi je zapravo bilo relaksirajuće bojama izraziti osjećanja koja u meni budi miris kamilice ili ruzmarina. O čemu ja to, vjerovatno se mislite… :-)

Nego, znate li da svaka Weledina bočica ima svoj kod utisnut na ambalaži da kada ga očitamo možemo saznati tačan dan i sat kada je proizvedena. Pa zar to nije genijalno? A pitale ste me i da li su proizvodi na našem tržištu zapravo isti kao i oni iz Weledinom shop-a u Njemačkoj? Da, jesu. Potpuno su isti, ista je ambalaža, sastav, mjesto proizvodnje.

weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Weleda

Naša draga Nermina ispred kompanije Pharma Maac doo iz Sarajeva se zaista svojski potrudila da imamo odličan smještaj u Hotelu Fortuna jer je svaka od nas imala svoju sobu i svoj mir pa smo se uspjele i divno odmoriti i naspavati, uz to smo obišle i par odličnih njemačkih restorana, šetale prelijepim malim gradićem Schwabisch Gmund i obavile odličan šoping u Sttutgartu.

Jako sam zahvalna na prilici da vidim i doživim Weledu i upoznam deset izuzetnih mladih žena koje su vrlo uspješne u svom poslu. Društvo su mi  pravile Ševala (Lala Food Land), Belma (Ladies In Magazin), Marina (Diamara), Meliha (Mamine dileme), Mia (Shmeezla), Ana (Bonjour.ba), Arnela i Maja (Pepetuške), Dalal Midhat i Nermina Kardić.

Nadam se da sam prenijela dio ljubavi?

Jeste li uživale?1 komentar

Objavite komentar