BIODERMA: NODE DS+ Šampon za njegu nadraženog tjemena sklonog perutanju

March 12, 2019

DSC_0237

Krajem prošle godine je moj problem sa mašćenjem i perutanjem kože glave te prečestim pranjem, uzrokovao još niz problema koji su prijetili da prerastu u nešto mnogo ozbiljnije. Ipak, sa godinama sam naučila prepoznati različite simptome a s obzirom da sam sklona rješavanju problema još u samom začetku, odlučila sam odmah nešto preduzeti i probati dva proizvoda koja su me zaintrigirala u startu. Prvi mi nije pomogao i o tome ću vam pisati takođe a drugi, jeste. To je Bioderma Node DS+ šampon za njegu nadraženog tjemena sklonog perutanju.

Ovo nije PR proizvod koji je stigao samo za potrebe reklamiranja brenda ili bilo šta drugo, ovo je šampon koji sam ja odlučila probati i pokušati riješiti svoj problem. I mogu vam reći da imam prilično dobro iskustvo.

DSC_0245

Node DS+ šampon za njegu nadraženog vlasišta sklonog perutanju ima finu kremastu teksturu a bogat je sastojcima koji efikasno smiruju nadraženo tjeme i pomažu normalizaciji mašćenja.

Sastojci šampona djeluju blago antiseptično i umanjuju perutanje kože vlasišta. Šampon je prikladan za izrazito osjetljivu kosu i vlasište; njeguje, daje kosi sjaj, volumen i omogućava lako raščešljavanje.

Aktivni sastojci proizvoda:

  • ima blagi antigljivični učinak, ograničava sposobnost razmnožavanja kvasnica te smanjuje stvaranje sebuma (DSactiv®),
  • uklanja odumrle ćelije kože, perut i ljuskice (salicilna kiselina),
  • ublažava svrab i smanjuje upalu (ihtiol, zantalen),
  • djeluje protivupalno (aktivna komponenta iz ekstrakta smeđe alge).

Aktivni sastojci sadržani u šamponu djeluju na smanjenje izlučivanja sebuma i spriječavaju proliferaciju gljivice iz roda Malassezia koja se njime hrani. S obzirom na djelovanje, veoma je važno ostaviti šampon na kosi najmanje 5 minuta kako bi aktivni sastojci mogli djelovati. S obzirom na to da šampon nema uobičajen sastav, on skoro da uopšte ne pjeni prilikom prvom šamponiranja, tek nakon drugog i tada stvara gustu bijelu pjenu ali ne u prevelikoj količini.


DSC_0247

DSC_0260

Šampon sam koristila tri sedmice s tim da sam sada na drugoj bočici. Prva mi je trajala oko 15-20 dana, što je recimo 5 pranja a s obizom da je moja kosa prilično duga i gusta, to je optimalna količina koja mi je i  inače potrebna. Kako je preporuka da se šampon koristi duže od toga, mogu reći da je količina ipak mala jer mi tih 125 ml nije bilo dovoljno ali opet, vjerujem da bi dosta veča količina bila i puno skuplja pa proizvod možda ne bio dostupan svima kojima je potreban. U svakom slučaju, bolje je probati da li vam neki proizvoda odgovara i onda kada shvatite da to zaista jeste nešto što radi posao kako treba, sa zadovoljstvom (kao i ja) odete u apoteku u pazarite novu bočicu.

Kada zanemarimo miris koji nije posebno lijep (ako je to sad posebno važno), sama tekstura je lijepa, Node DS+ šampon odlično čisti tjeme i kosu i brzo se ispira. Moram napomenuti da za vrijeme tretmana nisam koristila klasične maske i regeneratore.

Šta sam postigla za 30 dana?

  • Perutanje je skoro u potpunosti nestalo (efekat uspješnosti: 80%),
  • Mašćenje tjemena je smanjeno (efekat uspješnosti: 70%),
  • Svrab vlasišta dosta rjeđi, čak ga prva dva dana poslije pranja uopšte nema (efekat uspješnosti: 90%).

Sve u svemu, jako sam zadovoljna rezultatima! Moj savjet vam je da terapiju sprovedete u potpunosti uz minimalno dvije bočice šampone ili sve dok ne shvatite da ste sve simptone bolesti otklonili. Naravno uz konsultaciju sa dermatologom koja je uvijek dobro došla.

Cijena šampona: 25,27 KM (www.mojaapoteka-webshop.net).

DSC_0244

DSC_0240

DSC_0261

DSC_0246

Muči li vas problem masne kose, nadraženog tjemena i perutanja?

Jeste li probale Bioderma Node DS+ šampon?Objavite komentar