The Ordinary: Grupna recenzija (2)

January 30, 2019

DSC_0074

Ne krijem ogromnu ljubav za The Ordinary i vrlo rado sa vama dijelim svoja pozitivna iskustva sa njihovim proizvodima. Isto tako, nikada ne pričam napamet niti žurim sa detaljnim recenzijama već uglavnom sačekam dva do tri mjeseca prije nego što počnem pisati post.

Mislim da je ovog puta prošlo i malo više od toga ali to je samo znak da sada imam potpunu sliku o svakom od ovih proizvoda.

Postoji jedna stvar koju posebno volim kod ovog brenda a to je koncept koji se zasniva na tome da sami, u skladu sa svojim potrebama i preferencijama birate različite proizvode i kombinujete ih u svojoj rutini. Naravno da ovo nije lak zadatak za nekoga ko ne zna neke osnovne stvari u vezi ovih proizvoda i njihovog sastava, kojim redoslijedom se nanose i da li uopšte smiju da se kombinuju ali to opet nije problem koji je nemoguće prevazići. Uvijek možete pitati za savjet nekoga ko je stručan za ovu oblast onda se polako samostalno upustiti i dalja istraživanja. Tako sam i ja počela prije par godina…

Bitno je takođe da znate da The Ordinary proizvodi nisu testirani na životinjama, da ne sadrže parabene, sulfate, mineralna ulja, životinjske masnoće i formaldehide.

Na blogu već imate recenziju za Buffet, Niacinamide 10% + Zinc 1% i High – Adherence Silicone Primer  a danas pričamo o četiri nova proizvoda a to su: АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution, Salicylic Acid 2%, Matrixyl 10% + HA i 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil.

Salicylic Acid 2%, Matrixyl 10% + HA su proizvodi koje sam početkom mjeseca u potpunosti potrošila i njih sam koristila prije nego što sam u rutinu uvela АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution i Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil.

АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution

DSC_0078

АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution je čuveni je desetominutni kemijski piling koji je jedan od najpoznatijih The Ordinary proizvoda sa 30 % alfa – hidroksi kiselinama (glikolna / mliječna / vinska / voćna), 2 % beta hidroksi kiselinom (salicilna kiselina), hijaluronskom kiselinom (križni polimer), vitaminom B5, crnim korijenom i biljkom Tasmanian Pepperberry.

Alfa- hidroksi kiseline (AHA) efikasno ljušte gornji sloj kože za sjajniji i ujednačeniji ten. Beta – hidroksi kiseline (BHA) djeluju i na površini kože iako je njihova funkcija prije svega ta da prodiru u dubinu i tako čiste masnoću u porama. Kombinirana 32 % AHA / BHA formula nudi dubinski piling koji pomaže kod nečiste kože te ujedno popravlja sjaj kože. Proizvod redovitom upotrebom također popravlja teksturu kože i smanjuje izgled sitnih linija.

АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution se nanosi na suvo i čisto lice i drži se maksimalno 10 minuta. Možete je svakako isprati i malo ranije, naročito ukoliko osjetite peckanje ili bilo koju nelagodnost. Ali nemojte da vas zapraši ni boja ni mjere opreza koje smo vam dužni saopštiti. Ukoliko je vaša koža navikla na kiseline, najvjerovatnije da ćete imati nikakvih problema prilikom upotrebe ovog proizvoda. Ukoliko nije, ovaj proizvod za sada nije za vas. Počnite sa nečim drugim…

Ja zaista nisam osjetila nikakvu neprijatnost, niti mi je nakon upotrebe koža bila crvena ili iritirana na bilo koji način. Bitno je da prije upotrebe ne dirate lice i da nemate nikakve rane niti iritacije.

АHА 30% + BHA 2% Peeling Solution ima karakterističnu jarko crvenu boju, rijedak je ali ne previše, možete se sasvim jednostavno dozirati pomoću pipete koja je za to namjenjena. Nakon nanošenja, solucija se osuši u roku od desetak minuta pa je potrebno temeljno isprati sa kože. E tada i prmjetite zaista odličan efekat, koža je divna, čista, mekana i elastična. Oduševićete se.

Morate imati u vidu da ovaj proizvod djeluje tako da dugoročne rezultate daje tek nakon konstantne upotrebe od 2 ili 3 mjeseca. Ali vrijedi biti istrajan… Naročito ukoliko se borite sa nečistom kožom.

Salicylic Acid 2%

DSC_0079

Salicilna kiselina sadrži antibakterijska, antiseptička i protivupalna svojstva i pogodna je za tretiranje masne i mješovite kože sklone upalnim procesima, bubuljicama i aknama ali i miteserima.

Salicilna kiselina ima komedolitičko djelovanje, trebala bi da uspori i suzbije rast komedona tj. mitesera, da smanji proširene pore i spriječi njihovo začepljenje, da izblijedi tamne fleke i ožiljke od akni, uništi bakterije koje uzrokuju akne, pomogne smanjiti pretjerano izlučivanje sebuma i da umanji upalne procese na koži.

Uz salicilnu kiselinu glavni sastojak ove solucije je hamamelis, biljka koja je poznata po svojim protuupalnim i umirujućim djelovanjima na masnu kožu.

Ovaj proizvod smo koristili i suprug i ja i potrošili smo već dvije cijele bočice. I dok ga ja koristim samo kao dio svoje večernje rutine, on ga je koristio samostalno na T zoni i ujutru i uveče. Moram priznati da smo i ja i on došli do istog zaključka, ovo je sjajan proizvod za masnu kožu koji pomaže u konstantnoj borbi sa bubuljicama i aknama. Solucija neće preko noći osušiti bubuljicu, to potpisujem ali će zato nakon konstantne upotrebe duži vremenski period uraditi puno toga. Upalni procesi će biti sve rijeđi, tekstura kože će biti bolja, pore čistije a mitesera će biti sve manje. Primjetila sam dai da se koža na T zoni malo manje masti i da sve rijeđe moram matirati kožu kotom dana.

*Zbog povećane fotosenzibilnosti kože trebalo bi uz proizvode sa salicilnom kiselinom koristiti kremu za zaštitnim faktorom 30 ili više.

Matrixyl 10% + HA

DSC_0081

Matrixyl 10% + HA je jedan od najtvrdoglavijih The Ordinary proizvod. :-) Zaista, ne da ne daje instant rezultate već zahtjeva baš dogotrajnu i konstantnu upotrebnu. E sad, da vidimo prvo o čemu se ovdje radi i šta su zapravo peptidi?

Peptidi su proteini a oni su osnovna jedinica građe i funkcije naše kože. Osnovna služba u ljepoti i njezi koju imaju peptidi je da podstaknu proizvodnju kolagena u koži, jer je gubitak kolagena jedan od glavnih razloga zašto nastaju bore i drugi znaci starenja.

Postoje različite vrsta peptida u zavisnosti od broja amino-kiselina, njihovog tipa i veza kojima su spojene. Ali je interesantno i to da oni samo ne mogu završiti posao o kojem smo pričali, potrebna im “pomoć” vitamina, cninka, hijaluronske ili glikolne kiseline, koemzima Q10 i sl…

Matrixyl je zaštićeni brend kompanije Sederma, to je peptid koji ima odličan učinak kod smanjenja izgleda statičkih i dinamičkih bora. U ovoj bočici se nalaze Matrixyl 3000 i Matrixyl Synthe’6 u zajedničkoj koncentraciji od 10%. Skupa oni djeluju tako što imitiraju izgled oštećene strukture kolagena na šta je reakcija kože proizvodnja kolagena i elastina, sjajno zar ne! Odličan izbor za sve nas sa prvim borama i znacima opuštanje kože. Matrixyl 10% + HA je bezbojna, prilično rijetka tečnost koja se upija brzinom svjetlosti. Zaista je prijatan na koži i sjajno sarađuje sa svim proizvodima koje i inače koristim u svjoj jutarnjoj rutini prije i nakon njega.

Moja preporuka je da peptide kombinujete sa retinolom i to tako što peptide koristite ujutru a retinol naveče.

100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil

DSC_0080

Ovo je jedini proizvod koji mi nije u potpunosti odgovarao ali to svakako ne umanjuje njegovu vrijednost i smatram da je bitno da ga pomenem u ovom postu, iako ga nisam potrošila ni pola. 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil je čisto, organsko i hladno cijeđeno ulje šipka bez primjesa. Iako je ovaj proizvod namjenjen svim tipovima kože, ja nisam bila najsretnija, naročito sa upotrebom na na T zoni. Mada mi ni miris nije omiljeni.

Bez obzira na to, ovaj proizvod je jako kvalitetan jer je ulje šipka nutritivno izuzetno bogato. Ono odlično vlaži kožu, regeneriše je te popravlja oštećenja nastala nakon izlaganja kože suncu, djeluje odlično kod problemam sa ožiljcima i strijama. Nanosi se jednom dnveno, najbolje naveče i uvijek kao posljednji korak u rutini. I generalno morate znati da prvo nanosite proizvode na vodenoj bazi a nakon njih ulja.

DSC_0073

DSC_0077

DSC_0093

DSC_0087

DSC_0092

DSC_0083

DSC_0069

Sve Тhe Ordinary proizvode možete naručiti preko Instagram stranice čiji link ostavljam OVDJE!

Jeste li probali nešto od ovog brenda?

Pogledajte i recenziju za Buffet, Niacinamide 10% + Zinc 1% i High – Adherence Silicone Primer  .

Ukoliko želite podržati blog KLIKNITE na jednu od reklama ispod. To je jedan sekund koji vas ništa neće koštatati a za ovaj sajt znači mnogo…



4 komentara

  1. Odlična recenzija. Toliko želim uzeti neke njihove proizvode, ali ne znam odakle početi 🤔🤔 Više puta sam čitala o njima, ali ne znam sta bi bilo najbolje za mene.. 😫😫😫😫 Pozdrav za tebe Majo 😊

      1. Draga Majo, mogu li ti se javiti na instagram ako zapnem pri odluci? 😊 Mislim da je tako jednostavnije 🙈

Objavite komentar