NJEGA KOŽE KOD BEBA: Naša trenutna rutina

August 21, 2018

DSC_0106

Nježna dječija koža zahtjeva posebnu rutinu koje se treba pridržavati svakodnevno i u kontinuitetu. Iako proizvode koje koristim za sebe mijenjam jako često jer volim isprobati nešto novo, kada su djeca u pitanju, nisam baš toliko sklona eksperimentisanju аli su se desile neke stvari prije mjesec dana kada smo morali uvesti nekoliko izmjena, ali o tome nekom drugom prilikom.

Rutinu o kojoj ću vam danas pisati, smo formirali malo nakon rođenja Strahinje i uključuje nekoliko odličnih proizvoda koje baš dugo koristimo i sa kojima smo jako zadovoljni. A ritual izgleda tako što se nakon igranja u kadici punoj vode, brzo našamponiramo sa Chicco-om, temeljno isperemo,  peškirom nežno utapkamo vodu i odmah nanesemo Mustelin losion sa cold kremom na cijelo tijelo, nakon toga na guzu ide Pavlovićeva ili Sudokrem (uzavisnosti od toga kakva je situacija sa kožom). U jutarnjoj rutini, samo opemo pelensko područje toplom vodom i na lice nanesemo Chicco krema ( ovu koju vidite na forografijama ukoliko je vjetrovito i oblačno ili istu takvu samo SPF 50+ ukoliko je sunčano).

DSC_0103

CHICCO Bagno Shampoo je kupka i šampon koji smo koristili skoro cijelu godinu. Volim ovaj italijanski brend jer su proizvodi prilično kvalitetni i pristupačni. Ipak, ovakva pjenušava sredstava ne koristimo više od tri ili četiri puta sedmično jer znaju malo isušiti kožu, što smo, na svu sreću, primjetili na vrijeme pa vam iz tog razloga skrećem pažnju da slobodno redukujete upotrebu ovakvih proizvoda što više možete.

CHICCO Bagno Shampoo ima divan nježan miris koji se dosta dugo zadržava na koži, proizvd ne sadrži parabene, hipoalergen i odlično čisti i osvježava kožu.

DSC_0090

MUSTELA Nourishing Lotion with Cold Cream je najbolji losion na njegu izrazito suve kože koji smo probali. Potrošili smo dvije velike bočice i već par mjeseci ga koristimo svaki dan. U početku, dok nismo sanirali problem sa velikim ljuskavim pečatima, Mustelu smo nanosili na cijelo tijelo dva puta dnevno. Pisala sam vam detaljnu recenziju pa ću vam ostaviti link OVDJE jer mislim da bi mnogim mama bila od koristi.DSC_0092

CHICCO Crema Fredo Vento je odlična zaštitna krema koju kupujemo već treći put. Spasila nas je tokom jeseni i zime jer je odlična zaštita za hladne, vjetrovite dane. Koristili smo je uglavnom za lice i ruke ali nekada i za cijelo tijelo. Ima posebno formulisanu strukturu koja ne sadrži vodu te na koži formura zaštitni film koji ne ometa normalno disanje kože, a ujedno je štiti, hrani i hidrira. Nije najjeftinija na svijetu jer tubica od 50 ml košta oko 10 KM ali s obzirom da ćete je koristiti na pojedinim dijelovima tijelova, može vam trajati i dva-tri mjeseca.

DSC_0099

SUDOCREM je proizvod koji sam dobila u poklon paketu prilikom izlaska iz porodilišta. I ovo je ponovljena kupovina ali nije nešto što sam koristila i kada je Dunja bila mala, čak se ne sjećam ni da je postojalo na tržištu. Sudocrem je odličan višenamjenski krem na vodenoj bazi koji umiruje nadraženu, crvenu kožu i radi sjajan posao kada je bebina guza u pitanju. Ali i kada su još neke druge stvari u pitanju.

Sudocrem je na bazi cink oksida i pogodan je za svakodnevnu njegu kako dječije kože tako i kože odraslih (možete ga koristiti nakon ujeda komarca, za isušivanje bubuljica…). Bitno je da ga nanesete u maloj količini i da kružnim pokretima masirate sve dok krem na koži ne postane providan, ukoliko se to ne desi, pretjerali ste sa količinom proizvoda.

Sudocrem je zaista najbolja stvar koju sam probala za ojede, sanira situaciju doslovno preko noći i baš zbog njega, nikada nismo imali problema sa crvenilom i osipom.

DSC_0096

PAVLOVIĆEVA MAST je nešto bez čega se ne kreće u porodilište. :-) Hranjiva, kvalitetna krema koju možete koristi na svim dijelovima tijela uključujući i lice. Mi je koristimo nekoliko puta nedeljeno. Osnova Pavlovićeve kreme je zapravo lanolin koji je prirodna mast  životinjsklog porijekla (štiti vunu kod ovaca). Medicinski lanolin je čist, hipoalergijski bakteriostatik, odličan je za njegu kože, bradavica, rana, naprslina, ispucalih peta i usana, svraba, manjih posjekotina i opekotina.

Ne znam da li ste znali ali postoje tri različite formule Pavlovićeve masti, jedna je ova, originalna, koju koriste bebe od prvog dana rođenja, druga je porodična, namjenjena za sve starije od 3 godine i treća koja sadrži ektoin, isto se može koristiti od rođenja i ima svojstva imuno i UV zaštite.

DSC_0109

DSC_0086

DSC_0111

Jeste li koristile neki od ovih proizvoda?

Kakva su vaša iskustva?

 
Objavite komentar