RECENZIJA PARFEMA: ZARA FEMME

January 3, 2018

DSC_1108


Koliko puta sam bila u Zari bolje i da ne znate, ali sam tek u 33. godini kupila prvi parfem ovog brenda. Trenutno imam tri ali sam Femme najduže koristila i iz tog razloga o njemu prvo i pišem.

Nisam se usudila ranije kupiti ni jedan Zara parfem, nisam ni čula dovoljno preporuka pa iako se ne radi o nekoj posebno velikoj investiciji nisam željela ni bacati novac. Svakako da nisam snob ali nisam ni kolekcionar, ne skupljam bočice parfema, koristim dva u isto vrijeme, nekada i samo jedan i to je to. Volim specifične, kvalitetne parfeme i najljepše sam uvijek dobijala na poklon pa o kupovini nisam ni razmišljala.

DSC_1135

Zara Femme je parfem koji je predstavljen 2013. godine i ovo je jedna je od najpoznatijih mirisnih nota brenda Zara. Radi se o laganom, prozračnom mirisu bergamota i vanilije koju je dopadljiv i interesantan te prilično univerzalan pa je to jedan od glavnih razloga zašto je toliko prodavan.

Ambalaža u potpunosti prati miris i čini mi se da Zara o tome posebno vodi računa. Bijela staklena bočica izgleda elegantno i skupo, kvalitetna je i predstavlja pravi ukras u vašem makeup kutku. Cijeli dizajn je sveden, praktičan i jednostavan (jednom riječju, skandinavski) a ja sam veliki fan ovih karakteristika u svim sferama života!

Bočicu od 100 ml ćete platiti oko 10 Eura. Da, samo toliko!

DSC_1121

DSC_1123

DSC_1127

U gornjim notama parfema Femme se nalazi bergamot, u srednjim božur i vanilija  a  bazne note su pačuli i mošus. Zbog toga malo podsjeća na Kenzo Amour, moram priznati! Glavni adut Femme-a leži u činjenici da se nakon prvobitne slatkoće vanilije krije pun, predivan miris koji više nije toliko intenzivan, djetinjast i pitak. Ovo je nosiv, dnevni parfem za ženu u kasnim dvadesetim i tridesetim godinama koja voli promjene i bira bočice u skladu sa raspoloženjem a ne prema godišnjem dobu. Često se ovim dana zanesem, stavim Zara Femme pa izađem na snijeg i tek tada osjetim predivan nesklad oštrog zraka i opojnog, razigranog mirisa pa mi se raspoloženje popravi u sekundi. Zar to nije poenta?

I da, iako svi uporno govorimo da se ovdje radi o parfemu, sigurna sam da znate da to zapravo i nije tako. Ovo je “eau de toilette”, odnosno toaletna voda koja za razliku od parfema i parfemske vode,  sadrži samo 4 do 10% parfemskog ekstrakta, ima nižu koncentracija prirodnih ulja i sadrži veći postotak alkohola (pa zato i kraće traje na koži, najviše 2-3 sata).

I zaista je tako, jedina mana ovog mirisa jeste njegova trajnost a jako teško i glomazno pakovanje koje sigurno ne želite u svojoj torbi. Ipak, iako nećete imati bočicu sa sobom, jedan ovakav miris ćete sigurno vrlo brzo zavoljeti, jer lagana puderasta nota prija nosu i izuzetno je dopadljiva.

DSC_1130

DSC_1113

DSC_1140Jeste li koristile Zara parfeme?

Ukoliko imate nekog favoriti, napišite mi to u komentarima.4 komentara

  1. Nikada nisam, ali probati ću ovaj FEMME. Koliko sam god puta probala u Zarinoj trgovini parfeme, odustala bih od kupnje zbog slabe trajnosti.

Objavite komentar