Avène termalna voda (recenzija)

December 7, 2017

dsc_1856

Dugo mi u nekim nacrtima stoji ova tema koja nikako da dobije neki smisao i težinu. Danas sam odlučila definitivno srediti ovaj tekst i objaviti ga jer često dobijam pitanja od vas koja se odnose na to da li treba koristiti termalne vode, šta su one zapravo i na koji način nam mogu olakšati život. :-)

Definicija kaže da je to voda koja se dobiva na termalnim, vrlo često nazvanim i ljekovitim izvorima, na kojima izvire topla voda obogaćena mineralima. Prema definiciji termalnog izvora voda mora biti najmanje 8,3°C toplija od okolne temperature vazduha.

Zanimljiv je podatak Avène termalna voda nastaje spajanjem podzemnih voda u planinskoj oblasti Cevennes, izvire iz dubine zemlje u blizini mesta Avène, nakon 40-ak godina, bistra i čista, temperature 25,6° C. U toku dugog putovanja obogaćuje se elementima u tragovima i silikatima, koji je čine nežnom za kožu. Svojim blagotvornim dejstvom izvor je olakšanja za osetljivu kožu.

dsc_1861

Avène termalna voda ima nizak udio minerala (266 mg), te optimalnu količinu kalcijuma i magnezijuma (omjer Ca/Mg = 2). Bogata je silikatima (10,6 mg/l) te elementima u tragovima (B, Zn, Cu, Se…). Ova voda je bakteriološki čista i ima neutralnu pH vrijednosti (7.5).

Avene termalna voda ima jedinstvena umirujuća, protivupalna i antiiritacijska svojstva koja su dokazana brojnim kliničkim ispitivanjima.

Koja je namjena termalnih voda?

Termalna voda se koristi za smirivanje osjetljive i nadražene kože nakon sunčanja, depilacije, epilacije, ujeda insekata, kod suvoće kože, crvenila lica, svraba, opekotina, pelenskog ojeda, prilikom skidanja šminke… Kod svih oblika povećane osjetljivosti kože i iritacija.Koristi se i kao dodatak dermatološkim tretmanima te nakon dermatoloških kirurških postupaka, hemijskog pilinga, dermoabrazije i terapije laserom ali kao pomoćno sredstvo i kod ozbiljnih kožnih oboljenja (seborojički i atopijski dermatitis, psorijaza, ekcem…).

dsc_1855

dsc_1854

dsc_1869

Kako uvijek volim dodatno istražiti temu o kojoj pišem, pronašla sam i informaciju da termalna voda spade u dermokozmetički proizvod. Naime, sadrži aktivne supstance zbog kojih ne spada u kozmetiku, a aktivni sastojak nije lijek, stoga ne spada u grupu lijekova. To znači da je djelotvornija od kozmetičkih proizvoda, a kako ne spada u lijekove, može se primjenjivati, ako nam to odgovara, godinama.

Kako već godinama periodično kupujem i koristim različite termalne vode, imam poprilično iskustvo kada su one u pitanju. Ipak, zasigurno mi je najpristupačnija Avene termalna voda i nju najčešće koristim. Osim toga ovaj brend često ima interesantne akcije pa ih uvijek rado iskoristim.

Avene termalnu vodu u najvećim količina trošim ljeti. Znam često pretjerati na suncu, depilacija ili epilacija dodatno iritiraju kožu, kupanje u bazenu ili moru dodatno isušuje kožu. Što se tiče redovnog korištenja ono se odnosi samo na redovno osvježavanje kože lica i to u večernjoj rutini njege. Naime, nakon što temeljno očistim lice i pritom skinem svaki trag šminke, slijedi termalna voda i tek nakon nekih 10-15 minuta nanesem svoju noćnu kremu.

dsc_1867

Dolazi u pakovanju sa raspršivačem, od 50 ml, 100 ml i 300 ml. Najbolji omjer cijene i kvaliteta je svakako pakovanje oko 300 ml koje košta oko 18 KM (pakovanje od 50 ml je 8 KM). Ja sam prije dva mjeseca na akciji kupila dvije boce od po 300 ml (cijena je bila oko 25-26 KM).

Imam naviku kupovati termalnu vodu i koristim je tokom cijele godine a naročito ljeti kada u u prosjeku potrošim dije ovakve boce. Definitno izgleda kao i svaka druga voda, nema boju, niti miris a vjerujem da nema ni ukus. :-)

Avene termalna voda je jako blaga i prijatna za korišćenje a osim toga ima odličan raspršivač. Nije potrebno pretjerivati sa količinom, radije ponovite postupak nekoliko puta u razmaku od 4-5 minuta. Najbolje efekte upotrebe termalne voda sam vidjela  na koži koja je upaljena ili crvena (bez obzira šta je posljedica) i to u načinu na koji smoruje i hladi. Naime, koža će kroz pola sata biti potpuno oporavljena i hladna na dodir a crvenilo će nestajati.

dsc_1853

Avene termanlu vodu možete koristiti svi u porodici, čak i mala djeca. Bilo da je koristite kao prvi korak u njezi kože ili završni korak u čišćenju kože lica najbitnije je to da je možete koristiti  svakodnevno i to duži vremenski period.

Koristite li termalne vode?

Da li ste probale Avene?Objavite komentar