OLEA SUN BALZAM ZA NJEGU KOŽE I SUNČANJE

August 11, 2016

20180613_175539

Iako sam u proteklom periodu bila na zasluženom godišnjem odmoru koji je trajao čak petnaest dana moram priznati da sam usput završila baš dosta posla kada je blog u pitanju. Naime, slobodno vrijeme sam iskoristila da testiram dosta preparativnih proizvoda koji su mi stigli u posljednje vrijeme. Olea Sun je jedan od njih.

Olea je bosanskohercegovački brend koji je dostupan u većini bolje snabdjevenih apoteka u BiH (popis prodajnih mjesta). Svi proizvodi iz asortimana (a trenutno ih ima deset) su nastali na bazi činjenice da u listu masline ima 3000 spojeva više nego u maslinovom ulju a da osnovnog spoja, oleuropeina, ima čak 1200 puta više u listu nego u ulju.

Ovo je jako interesantan podatak koji vam, uz još korisnih podataka u nastavku,  prenosim sa službene stranice ovog brenda (www.olea.ba).

DSC_0110

DSC_0121

DSC_0122

Koncept Olea Sun balzama za sunčanje temelji se na metaboličkom djelovanju spojeva koji se nalaze u njegovim komponentama. Prilikom izlaganja UV zracima u koži se stvaraju slobodni radikali koji oštećuju djelove ćelija kože. Spojevi u ekstraktu lista masline, maslinovom ulju, shea maslacu i lavandi prodiru u sve slojeve kože i u svim njenim slojevima imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, što osigurava zaštitu kože od UV oštećenja. Ta metabolička UV zaštita sprečava raspadanje lipidne membrane i pomaže da se fibroblasni (ćelijski) protein kolagena uveća. Antioksidativna aktivnost omogućuje produženje života ćelija kože koje mogu, pod uticajem UV zraka, da stvore slobodne radikale te tako oštete ćelije kože, pa čak da dovedu i do odumiranja kože.
S obzirom na to da svi spojevi u komponentama Olea Sun mlijeka odgovaraju strukturi kože, pa i masti u njima, balzam prodire u kožu i u njoj se akumulira.
Pronašla sam i to da su in vitro i in vivo testovi pokazali da pored potpune zaštite od UV zračenja, spojevi u maslinovog mlijeka spriječavaju nastanak raka kože (melanoma), ali i da imaju snažno terapeutsko djelovanje u tretmanu melanoma. Ako ste ipak bili izloženi suncu, Olea Sun balzam djeluje na crvenilo i neugodnosti koje ono donosi i anulira negativan efekat UV zračenja, ako se nanese u roku od 20-30 minuta nakon izlaganja suncu.


DSC_0131

OleaSun BALZAM je namjenjen za korišćenje prije i poslije sunčanja. Dolazi u lijepoj kvalitetnoj plastičnoj ambalaži sa prepoznatljivim narandžastim detaljima. Količina od 200 ml je odlična i trajaće vam dosta dugo. Sve informacije koje trebate znati o proizvodu se nalaze na naljepnici sa zadnje strane.

Ovo je proizvod koji sam koristila tri puta dnevno u proteklih dvadesetak dana i to na sljedeći način. Nanosila sam ga ujutru prije odlaska na plažu, dok još uživam ispijajući prvu jutarnju kafu. Drugi put sam ga nanosila nakon što se vratim sa plaže i istuširam (prije popodnevnog odmora- čitaj: spavanja) i treći put, naveče, tik prije spavanja (nakon tuširanja, depiliranja i večernje šetnje). Ovo je bila dobitna kombinacija i zahvaljujući upravo tome, koža je bila predivna i zdrava, a crvenila i opekotina ove godine nije bilo ni u tragovima.

Balzam ima bogatu, gustu teksturu i jako lijepo se nanosi na kožu i razmazuje. Ostavlja prijatan film na kožu koji jeste mastan ali nije neugodan i jako ljepljiv! Koža se nakon upijanja samo lagano zasjaji. To je naročito lijepo na preplanulom tenu.

Miris je biljni, nije jak, osjeća se interesantna kombinacija lavande i masline koja mi je jako prijala.

Sastav Olea Sun maslinovog mlijeka:

  • ekstrakt lista masline,
  • maslinovo ulje,
  • palmino ulje,
  • shea maslac,
  • eterično ulje lavande,
  • pčelinji vosak,
  • lanette N (anionski emulgator koji se koristi u  prirodnoj kozmetici, potpuno bezbjedan) i
  • alantoin (ima keratolitičko dejstvo i pomaže kod ljuštenja kože).

20180613_175332

ZAKLJUČAK: Odličan prirodni poizvod koji je moju kožu ove godine izvrsno štitio od sunca i izuzetno lijepo njegovao. Kvalitetan proizvod koji vam iskreno preporučujem, bilo da se tek spremate za odlazak na more ili ste se već vratili i mučite se sa dodatnom isušenosti kože ili perutanjem. Hidratacija koju koža dobija od Olea Sun balzama je neprocjenjiva. To se jednostavno vidi.

Cijena: 15 KM

Kako vam se sviđa koncept ovakvih prirodnih proizvoda koji pružaju optimalnu zaštitu od sunca?

Da li biste probale Olea SUN balzam?6 komentara

  1. Odlican post. Napisano razumljivo, jasno, toliko da sad odem u prodavnicu i potrazim proizvod i zahvalim se autorki posta na datim informacijama.

Objavite komentar