BILJNI PREPARATI: ŠTA JE AFRIČKI CRNI SAPUN I KAKO SE KORISTI?

July 12, 2016

DSC_1194.JPG

Danas vam nastavljam predstavljati proizvode iz radionice Biljni preparati o kojima sam vam ranije pisala jedan post, pa ako želite vidjeti o čemu se radi, еvo još jedne prilike (link). Današnja recenzija vam donosi uzbudljivu priču o jednom interesantnom prirodnom proizvodu sa kojim sam se prvi put susrela prije dva mjeseca.

African Black Soap, odnosno Afrički crni sapun, na naše prostore stiže uglavnom iz Zapadne Afrike, konkretno u našu zemlju stiže iz Obale Slonovače. Ovaj jako poznat proizvod se od davnina koristi u najrazličitije moguće svrhe. Između ostalog, odličan je za dubinsko čišćenje pora i fantastično uklanja šminku sa lica zbog obilja ulja i maslaca. Ovaj sapun dubinski čisti lice a ima i blagi efekat pilinga.

Afrički crni sapun se proizvodi od plantaina, biljke iz roda banana, palminog lišća, djevičanskog kokosovog ulja, palminog ulja iz divljeg uzgoja, shea i kakao maslaca, pepela suvih ljuski kakao bobica te ulja palminih koštica. Egzotično, zar ne?

Boja sapuna je potpuno prirodna jer potiče od pepela suvih ljuski kakao bobica i sam proizvod ne sadrži nikakve konzervanse, vještačke boje i aditive. Takođe, jedan od bitnijih sastojaka je SHEA maslac koji sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naročito je efikasan kod regeneracije ćelija kože i njege starije i naborane kože. Djeluje protivupalno pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su psorijaza, seboreja, ekcem, neurodermitis i akne. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regeneriše je, pa se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka.

DSC_1187.JPG

DSC_1188.JPG

Zbog svojih prirodnih svojstava i dubinskog čišćenja, ovaj sapun ima mnogo namjena. Pomaže kod suhe i osjetljive kože, kože sklone upalama i alergijama, pri regulaciji lučenja sebuma, kod ekcema i psorijaze a odličan je i za žene koje nemaju pretjeranih problema sa kožom, ali ipak žele prirodno, dubinsko čišćenje.

Afrički crni sapun ne smije biti izložen vlazi već ga morate čuvati na hladnom i suhom mjestu.

Sama tekstura sapuna je jako interesantna, ne znam kako bih je tačnije opisala ali pokušaću. Sapun je prilično mekan i nije potpuno kompaktan te se vrlo lako kida na sitnije dijelove. Kako u sebi sadrži visok nivo prirodnog glicerina on apsorbuje vlagu iz zraka i postaje mekši ako ga niste ostavili na hladnom i suhom mjestu ili u zatvorenoj plastičnoj kesici ili teglici.

Nikada ne kvasite cijeli sapun jer će se otopiti.

DSC_1193.JPG

Ja sam svoj sapun odmah izlomila na dosta sitnih komadića i stavila u jednu teglicu na vidno mjesto u kupatilu. Osim što izgleda dekorativno, veoma je praktično. Sapun sam koristila umjesto gela za tuširanje, za skidanje makeup-a a najviše za tretiranje dosta problematične kože leđa i ramena. Jednako dobar efekat se postiže u svim slučajevima jedino sam imala problem sa mirisom koji je prilično neobičan pa će vam trebati malo vremena da se na njega naviknete. Ipak, nije previše jak niti neprijatan već jednostavno nije nešto sa čime ste ranije mogli imati iskustva.

Inače, sapun pjeni jako dobro i nema potrebe pretjerivati sa količinom jer će vam jedan komadić veličine zrna pasulja biti dovoljan za kompletno tuširanje.

Sapun se kupuje na grame i količna od 100 grama Afričkog crnog sapuna vam generalno može trajati jako dugo, sve ipak zavisi od toga za koju namjenu i koliko često ga koristite ali ja još uvijek nisam potrošila sve ovo što vidite na fotografijama a koristim ga skoro svakodnevno već dva mjeseca.

DSC_1197.JPG

Cijena: 7 KM / 100gr

Dostupnost u BiH: FB stranica Biljni preparati

Jeste li čule za Afrički crni sapun?

Kakvi su vaši utisci o ovom proizvodu?

Lp

 Objavite komentar