Uradi sama: Kako spasiti polomljeno rumenilo, puder u kamenu ili bronzer

June 24, 2015

Drage moje, postoji jedan jednostavan trik koji sam naučila prije par godina i za ovo vrijeme uštedjela sigurno puno novca. Nije ne znam kakva tajna ali sigurna sam da vas ima još koje niste znale za ovo. Meni se često desi da mi proizvod u kamenu ispadne i polomi se, mislim na bilo koji presovani makeup proizvod kao što su sjenila za oči, puderi, rumenila, bronzeri… Sigurno ste pokušale nastaviti da ga koristite ali to jednostavno nije moguće. Svakako prije ili kasnije završi u kanti za smeće.

Sada ćemo korak po korak represovati jedan makeup proizvod u kamenu. Zaista je lagano i jako brzo, za pet minuta ste završile posao.  :-)

Pripremite ono što vam je potrebno:

  • polomljeni proizvod,
  • alkohol 70%,
  • kašičica ili drveni štapić i
  • salveta/ kuhinjski ubrus.

1. U zavisnosti od toga u kakvom stanju je vaš proizvod tj. ako je ostalo još nekih krupnijih komada, vrhom kašičice ili drvenim štapićem nježno usitnite proizvod što bolje možete. Evo kako je to kod mene izgledalo:

DSC_0841.JPG

DSC_0842.JPG

2. U usitnjeni proizvod dodajte nekoliko kapi alkohola. U zavisnosti od toga sa koliko proizvoda radite dozirajte i količinu alkohoda. Meni je ostala 1/4 Rimmel pudera u kamenu i dodala sam desetak kapi alkohola. Nemojte se plašiti svoje procjene oko dodavanja alkohola ako stavite manje možete sve malo izmješati kašičicom da se sjedini a opet ako stavite više odmah pređite na sljedeći korak i to je to.

DSC_0850.JPG

3. Čist kuhinjski ubrus ili salvetu stavite preko proizvoda i nekim ravnim manjim predmetom ( ja koristim poklopac od alkohola) nježno tapkajte da se proizvod vrati u prvobitno stanje tj. da ga izravnate i ponovo sjedinite. Ubrus istovremeno kupi višak alkohola i možete ga nekoliko puta promjeniti.

DSC_0852.JPG

DSC_0854.JPG

Kada ste završile dobićete nešto slično ovome:

DSC_0860.JPG

Kome se da, može to još malo lickati, ali ja sam baš jutros ovaj puder slistila do kraja nakon represovanja i nije se trusio niti lomio, znači ovaj eksperiment je uspio. :-) Eto, da vam javim i utiske odmah!!!

Ostavite proizvod da se osuši na sobnoj temperaturi (da ispari sav ostatak alkohola i da se stvrdne).

Potpuno istu proceduru možete iskoristi i kada ste skoro do kraja potrošili neki proizvod u kamenu. Sigurno ste se našle u situaciji kada ne možete da pokupite proizvod sa rubova ambalaže a vidite da to nije mala količina koja je ostala. Postupak je isti, samo ćete prvo nježno odvojite proizvod sa ivica i onda ga usitniti.

Nadam se da će vam biti od koristi ovaj tekst!?

Javite jeste li nešto slično pokušale?

Lijep pozdrav :-)Objavite komentar